Artiklar

TV: Här räddas skeppsbrutna männen från den öde ön

Här är en Robinson Kruse-historia direkt ur verkligheten. Tre män blev strandsatta på en öde ö efter att deras båt kapsejsat. Några palmblad blev deras räddning.

Text: Jens Augustinsson • 2016-04-11 Uppdaterad 2021-06-09

Video: Räddas efter att ha fallit överbord

”Jag klättrade för mitt liv”

De tre männen gav sig ut i en liten båt från ön Pulap i Mikronesien då de blev överraskade av hög sjö och båten kantrade. De lyckades dock simmande rädda sig i land bara för att inse att de gått ur askan i elden och hamnat på en öde ö.

De tre männen rapporterades som saknade och den amerikanska kustbebvakningen, som bistår med sjöräddning i området, inledde en räddningsinsats. Uppdraget var dock som att leta efter en nål i en höstack. Det totala området som kustbevakningen ansvarar för motsvarar en yta två gånger så stor som Ryssland. 

Och trots att man visste ungefär i vilket område man skulle koncentrera sökinsatserna, så tog det tre dagar innan männen hittades. Och det var mycket tack vare att männen själva kommit på en bra idé för att göra sig extra synliga. Med hjälp av palmblad hade de med stora bokstäver skrivit ordet “HELP” i sanden på ön Fanadik, där de var strandsatta. Tack vare detta upptäcktes de till slut från luften.

Männen var utmattade och hungriga när de återfanns men ska för övrigt ha varit oskadda.

TV: Här räddas skeppsbrutna männen från den öde ön
Mikronesien består av mer än 600 öar inom ett väldigt stort område, så ett sök- och räddningsuppdrag i den här regionen är ingen lätt uppgift. Karta: Google maps

Fler hundar än män använder flytväst

TV: Mumieseglaren hittades redan i januari – men hölls hemlig

15 outforskade destinationer – hit reser minst turister


Text: Jens Augustinsson • 2016-04-11
ArtiklarLivetOmbordKustbevakningenSjöräddning
Scroll to Top