1194858.jpg

Artiklar

TV: Världens första test av Axopar 37

Livet Ombord är först i världen med att testa Axopar 37. Det är den senaste skapelsen från det finska succévarvet som tidigare under året gjort stort avtryck i båtsverige med sin första båt Axopar 28. Se filmen här nedan.

Text: Redaktionen • 2015-12-08 Uppdaterad 2021-06-09

Vi är först ut i världen med att provköra omtalade Axopar 37. Vi gasar loss i vågorna utanför Långedrag och rusas av känslan som påminner om att susa fram på nyslipade lagg i nyfallen snö. Första anblicken andas avskalad lyx och spatiösa ytor.

Finska Axopar har bara funnits knappt två år och den första modellen på 28 fot har redan sålts i över 250 exemplar. Precis som på Axopar 28 sitter det utombordare på akterspegeln. Vår testbåt Axopar 37 C har dubbla motorer från Mercury på vardera 300 hästar. Med detta kraftpaket kommer det välbalanserade ribb-liknande skovet upp i 46 knop. Priset ligger på runt 1,55 miljoner kronor för en hyfsat välutrustad båt. Det går även att få den utrustad med en 350-hästare. Då beräknas priset landa på cirka 1,15 miljoner kronor och toppfarten ligga på 35 knop.

Vi gasar, flyger rejält över vågorna och väntar på kraschlandningen, men det kommer inte. Inte heller visar skrovet några som helst tendenser att hugga fast i svängarna, tvärt om skär skrovet som en välvässad kniv i mjukt smör. Att det är en över elva meter lång båt vi rattar märks knappt.

 

TV: Världens första test av Axopar 37
Axopar 37 går även att få med singelmonterad 350-hästare. Foto: Mikael Mahlberg
TV: Världens första test av Axopar 37
Det var soligt men rejält tuffa vind- och vågförhållanden när Axopar 37 premiärkördes utanför Långedrag i Göteborg. Foto: Mikael Mahlberg.
TV: Världens första test av Axopar 37
Ska Axopar med nya 37an återupprepa succén med 28an, som nu sålts i över 250 exemplar? Foto: Mikael Mahlberg

TV: Vi testar öppna Axopar 28 OC

Bilder: Här är tre helt nya Axopar 24

Nya XO 360: Första bilderna på den färdiga båten

Axopar 46 blir Axopars nya lyxiga muskelbåt

Invändigt är det gott om plats i den ljusa styrhytten. Utöver de bekväma förar- och passagerarstolarna finns här en soffgrupp med ett bord i mitten. Under det uppfällbara bordet döljer sig ett enkelt kök. Inne i kabinen väntar en rymlig dubbelkoj, en ho och en toalett. Tvärtemot 28:an finns här inget separat utrymme för toaletten, något vi saknar.

Axopar 37 kommer i fyra olika versioner baserade på samma skrovtyp, ett knep för att hålla priset nere. Precis som med succébåten Axopar 28 ska det gå att välja mellan en öppen båt, 37 TT och 37 CTT, eller att få den utrustad med hytt, 37 C och 37 AC. Båda versionerna kan sedan förses med den Axopartypiska “sovlådan”och i fallet med 37 AC kan fyra personer sova bekvämt. Premiärvisning sker på mässan i Düsseldorf i januari 2016.

Läs hela testet i Båtnytt nummer 1-2016

Anna Sandgren

TV: Världens första test av Axopar 37
I kabinens inre finns förutom denna dubbelkoj också ett handfat och toalett. Foto: Mikael Mahlberg
TV: Världens första test av Axopar 37
Foto: Mikael Mahlberg

Text: Redaktionen • 2015-12-08
ArtiklarLivetOmbord
Scroll to Top