Världens största segelfartyg, Flying Clipper, gick av stapeln den 10 juni.

Artiklar

TV: Världens största segelfartyg sjösatt – ägs av svensk

De som trodde att segelfartygens storhetstid var över har fel. Nyligen sjösattes världens största.

Text: Jens Augustinsson • 2017-06-16 Uppdaterad 2021-06-09

Häromdagen sjösattes världens största segelfartyg i kroatiska Split. Och för det har vi svensken Mikael Krafft att tacka. Hans dröm om att återuppliva de stora segelfartygens närvaro på världshaven har redan gett oss tre vackra seglande kryssningsfartyg. Han var den person som låg bakom att det efter mer än hundra år återigen byggdes vackra seglande clipperskepp.

När hans företag Star Clippers nu sjösätter sitt fjärde fartyg, så är det också världens största. Hon är byggd i stål och byggd för segling på alla världens hav. På skissbilder av fartyget kan vi se att det 162 meter långa, 18,5 meter breda och 2 000 ton tunga Flying Clipper kommer riggas till en femmastad bark. Det innebär att fyra master får tvärställda råsegel och den aktre masten får ett mer konventionellt gaffelsegel. 

Flying Clipper kommer rymma 450 personer, varav 300 passagerare och hon ska vara redo att ta emot sina första gäster 2018.

Den imponerande längden på Flying Clipper innebär att den ryske miljardären Andrey Igorevich Melnichenko får se sig omseglad som ägare till världens största segelfartyg. Hans Sailing Yacht A, som sjösattes bara härom året, mäter “bara” dryga 142 meter. 

TV: Världens största segelfartyg sjösatt – ägs av svensk
Flying Clipper – världens största segelfartyg.

TV: Här gör segelfartyget en mäktig entré som ger gåshud

TV: Här passerar galna superyachten Öresund

Därför riskerar världsunik fullriggare sänkas till sjöss


Text: Jens Augustinsson • 2017-06-16
ArtiklarLivetOmbordFartygNyheterOtroligt
Scroll to Top