15 veckor och 9,6 miljoner kronor senare så kommer detta vara en helt ny båt. Foto: Amalia Infante/Volvo Ocean Race

Artiklar

Volvo Ocean Race: Varje båt renoveras för mångmiljonbelopp

Nedräkningen till nästa Volvo Ocean Race har börjat. Nu börjat kampen mot klockan för att renovera alla båtarna från förra tävlingen, så att de klarar att segla runt jorden en andra gång. De ska segla 45 000 nautiska mil i världens tuffaste seglingsförhållanden – och det är inte gratis.

Text: Jens Augustinsson • 2016-10-07 Uppdaterad 2021-06-09

– Båtarna avslutade det förra racet i fantastiskt skick, berättar Nick Bice, som är chef för båtar och underhåll i Volvo Ocean Race. Det betyder dock inte att det bara är att segla vidare. Nu ska båtarna upp på land på löpande band för att genomgå en 15 veckor lång renoveringsprocess, innan de sjösätts igen och lämnas över till lagen som ska segla dem i nästa upplaga av VOR som startar i spanska Alicante i oktober 2017.

Renoveringskostnaden landar på närmare 9,6 miljoner kronor – per båt, skriver norska Seilas. Men då kommer det ut en båt som har fått sig en rejäl överhalning.
Det utlovas att ”När båtarna kommer ut igen efter renoveringen kommer de se helt nya ut, helt nymålade. Du kommer inte kunna se att de någonsin varit i vattnet, än mindre tävlats och träningsseglats 60 000-70 000 sjömil i de tuffaste förhållandena i världen”.

– Vi gör en hel del förändringar på båtarna med hjälp av lärdomar som vi gjorde från förra racet för att försäkra oss om att de blir ännu er pålitliga än tidigare. Vi kommer också uppdatera segelgarderoben. Tillsammans med att vi gör en mängd andra uppdateringar där vi tar säkerhet, pålitlighet och teknisk utveckling med i beräkningen, säger Nick Bice.

Båtvarvet i hamnen i Lissabon öppnade portarna i maj i år och nu börjar det löpande bandet rulla för att få alla båtarna klara. 15 veckor tar det att renovera varje båt och var tredje vecka kommer man ställa in en ny båt på varvet. Den första båten planeras komma ut på andra sidan, redo att levereras, i januari 2017.

Och första båten i nästa Volvo Ocean Race är…

Ingen vill segla med henne – trots meriter från Volvo Ocean Race

TV: Här kör Volvo Ocean Race-båten på grund


Text: Jens Augustinsson • 2016-10-07
ArtiklarLivetOmbordJorden*runt-seglingKappseglingVolvo*Ocean*Race
Rulla till toppen