Artiklar

Två döda i seglingstragedi

Tre personer räddades ombord på ett lastfartyg. Men två personer ombord på segelbåten Platino dog innan hjälpen nått fram då den råkade ut för en svår storm norr om Nya Zeeland.

Text: Jens Augustinsson • 2016-06-20 Uppdaterad 2021-06-09

Två döda i seglingstragedi
Segelbåten Platino mastade av i det hårda vädret och en person omkom när han blev träffad av den nedfallande riggen. Foto The Southern Lily

De fem personerna ombord på segelbåten Platino var erfarna seglare och var vana vid oceansegling. Men när de 550 kilometer norr om Nya Zeeland, på väg mot Fiji, mötte vindar på 150 kilometer i timmen, så slog olyckan till.

Platinos nyrenoverade rigg föll plötsligt ner och dödade en besättningsman. Och som om det inte vore nog så spolades sedan en 63-årig besättningsman överbord. Mannen rapporterades ha varit ganska tunt klädd och hade inte flytväst.

De tre övriga i besättningen kunde under onsdagen den 15 juni räddas över till 145 meter långa lastfartyget The Southern Lily, som efter 14 timmars körning ändå var de som snabbast kunde undsätta den olycksdrabbade båten. Platino hade då också börjat ta in vatten.

Så här berättar The Southern Lily’s skeppare för tidningen nzherald om den dramatiska räddningsaktionen:

“När vi var ungefär 50 meter från segelbåten så skjöt vi med en linkastare mot segelbåten. Sen halade vi in båten och använde en lotslejdare för att få ombord besättningen. Vädret var väldigt tufft med vindar på 16-18 meter per sekund och tremetersvågor… När de väl var ombord började de tacka och krama om vår besättning. De var väldigt glada för att få en andra chans i livet”.

Skepparen på The Southern Lily berättar också:

“Det här var min första räddningsaktion och det var sannerligen inte ett enmansjobb. Vi behövde hela vår 22 man starka besättning. Men jag kände mig självsäker – det var ingen idé att få panik”. 

På grund av de svåra väderförhållandena så kunde inte kroppen efter den avlidna besättningsmannen tas ombord på lastfartyget. Men senare startade en aktion för att återföra hans kropp till Nya Zeeland. En bogserbåt gick ut från Whangarei på norra Nya Zeeland och följde signalen från den nödsändare som fanns ombord på Platino. Enligt besättningen på bogserbåten skulle det ta dem två till tre dagar att nå segelbåten.

Två döda i seglingstragedi
Det var en oerhört svår uppgift för det 145 meter långa containerfartyget att borda den 20 meter långa segelbåten. Men med hjälp av en linkastare lyckades man fånga upp och hala in segelbåten. Foto: Airforce Orion
Två döda i seglingstragedi
Besättningen på Platino kunde räddas över till lastfartyget The Southern Lily efter att de kört i 14 timmar för att undsätta den olycksdrabbade båten. Foto: The Southern Lily.
Två döda i seglingstragedi
Besättningskvinnan Victoria McKeogh skrev ett uttalande strax efter att Platinos besättning kommit i säkerhet ombord på lastfartyget The Southern Lily.

TV: Försvunnen ensamseglare hittad – som mumie

Andra dödsfallet i amatörkappsegling runt jorden

Två döda på samma båt – därför blev äventyrsseglingen en mardröm


Text: Jens Augustinsson • 2016-06-20
ArtiklarLivetOmbordBåtolycka
Scroll to Top