Ett ungdomsäventyr från slutet av 1960-talet har nu blivit bok om resan // Foto: Breakwater Publishing

Boksläpp

Ungdomsäventyret har blivit bok

Seglade över Atlanten i värsta orkanperioden.

Text: Martin Strömberg • 2021-10-07 Uppdaterad 2021-10-07

Ett ungdomsäventyr 1969–70 startar med renovering av ketchen Diligence på Ringön i Göteborg. Vid påmönstring förstärks besättningen med Erik på 1,5 år. Resan mot Teneriffa startar men ett anlöp i Frederikshavn för pumpkomplettering och drevning blir tvunget.

Nästa hamn blir Lowestoft som var kuttrarnas gamla hemvist och Diligence väcker där stor uppmärksamhet. Tidvattnets effekt glömdes och katastrofen var nära då fartyget hängde i förtöjningarna. En marin sjunkbombsövning var nästa hinder för drömresan. Tidningar skrev ”De seglar över Atlanten i värsta orkanperioden”. En viktig besättningsman mönstrar av i norra Spanien på grund av svår sjösjuka. Man når senare både Gran Canaria och Västindien. Besättningen vinner erfarenhet och ofta ”The hard way”.
Läs mer om detta fantastiska ungdomsäventyr 1969–1970. Femtio år senare har alla i besättningen kunnat bidra till berättelsen och Erik har passerat femtiotre år.

Den unga besättningen lämnar Ringön med ketchen Diligence i september 1969 efter flera års arbete att få båten i skick. Ändå fick man gå in i Frederikshavn och få extra länspump samt dreva skrovet. Nu samlas gänget igen efter 50 år och släpper boken om detta äventyr.

Datum: Fredagen den 8 oktober
Plats: Porterpelle Restaurang, Klippan
Tid: 16.00

Maila gärna er närvaro om möjligt till info@breakwater.se


Text: Martin Strömberg • 2021-10-07
ArtiklarBokBreakwater PublishingDiligenceNyheterRingön
Scroll to Top