Kvinnliga Team SCA tog seglingsvärlden med storm med sina framgångar i Volvo Ocean Race 2014-2015. Nu ändras reglerna så att fler kvinnor ska kunna delta. Foto: Carlo Borlenghi/Volvo Ocean Race/Getty images

Artiklar

Unik förändring av Volvo Ocean Race – nu tar kvinnorna plats på allvar

Helkvinnliga Team SCA verkar ha fungerat som en murbräcka i förra upplagan av Volvo Ocean Race. Nu ändras tävlingsreglerna så att vi får se fler kvinnor i nästa tävling.

Text: Jens Augustinsson • 2016-10-11 Uppdaterad 2021-06-09

Volvo Ocean Race har ända sen starten för drygt 40 år sedan varit ett mandomsprov, nästan exklusivt för män och vi har sett väldigt få kvinnliga deltagare.

Men efter helkvinnliga Team SCAs succé i förra upplagan av tävlingen har det hänt mycket. Team SCA knep tredjeplatsen totalt i In Port Race-serien och tog den första kvinnliga sträcksegern på ett havskappseglingsben på över 25 år. Det har gett ringar på vattnet och tävlingsledningen lanserar nu den första av totalt 10 regeländringar inför kommande tävling, som startar i slutet på 2017.

Nästa sida: Så fungerar den nya regeln som ger fler kvinnor ombord

 

Regeländringen består i att de lag som väljer att ha kvinnor med i laget premieras genom att de totalt får ha fler besättningsmedlemmar än de lag som väljer att segla med enbart män ombord. Bilden nedan illustrerar vilka besättningskombinationer som finns att välja mellan i nästa upplaga av tävlingen.

Unik förändring av Volvo Ocean Race – nu tar kvinnorna plats på allvar
Potentiella besättningskombinationer i Volvo Ocean Race 2017-2018: 7 män; 7 män + 1 eller 2 kvinnor; 5 män + 5 kvinnor; 7 kvinnor + 1 eller 2 män; 11 kvinnor. Illustration: Volvo Ocean Race

Regeländringen garanterar inte fler kvinnor ombord. Men så här kommenterar regerande Volvo Ocean Race-mästaren Ian Walker förändringen i regelverket i ett uttalande på Volvo Ocean Race webbplats.
– Det skulle vara väldigt svårt att tävla med bara sju personer (män reds. anm.) på en Volvo Ocean 65 mot lag med åtta eller nio i besättningen. Den här regeln kommer nästan säkert att tvinga lagen att ta ombord kvinnor och det kommer skapa en fantastisk plattform för utbildning.

Lagen kommer ha möjlighet att ändra i sina besättningskonstellationer under tävlingens gång. Men precis som i tidigare upplagor så måste lagen ha samma besättningsmedlemmar ombord i In Port-racet som de antingen hade i föregående havskappseglingssträcka eller som de kommer ha i den följande havskappseglingssträckan.
Undantaget är lag som seglar med sju manliga deltagare. De får plocka ombord en kvinna under In Port-racen.

Nedan kan du höra Volvo Ocean Race-veteranen och tävlingens Operations Manager Richard Mason resonera lite kring vad den nya regeländringen kommer innebära för Volvo Ocean Race och oceankappseglingen i stort.

Du kan också läsa pressmeddelandet om regeländringen i sin helhet på Volvo Ocean Race sajt.

TV: Volvo Ocean Race-båtarna renoveras för mångmiljonbelopp – per båt

TV: Här kör Volvo Ocean Race-båten på grund

Så tar du hand om inombordaren inför vintern


Text: Jens Augustinsson • 2016-10-11
ArtiklarLivetOmbordJorden*runt-seglingKappseglingVolvo*Ocean*Race
Rulla till toppen