Satsningen är tänkt att ge ungdomar och unga vuxna en möjlighet att utveckla sig // Foto: KSSS

Artiklar

Unik ungdomssatsning av KSSS

Vill ge unga seglare en möjlighet att utvecklas utan att äga egen båt

Text: Martin Strömberg • 2020-01-16 Uppdaterad 2021-06-09

 

För att underlätta för unga att komma in i seglingen har KSSS dragit igång en satsning som de kallar KSSS Sprint Clinic 2020.

Tanken är att ge bättre möjligheter att komma in i seglingens värld även om man inte har båt eller lång erfarenhet sedan tidigare.

Så här beskriver KSSS projektet på sin hemsida:

Kort intensiv kappsegling, möjligheter att tävla över hela landet och internationellt utan att behöva äga sin egen båt. Det är sprintsegling. Formatet med snabba korta seglingar och tillhandahållna båtar växer nu såväl i Sverige som internationellt. KSSS gör en unik satsning genom att erbjuda sprintsegling till klubbens ungdomar och yngre vuxna. Vi kallar det KSSS Sprint Clinic.

Under 2019 började KSSS med formatet sprintsegling, korta intensiva race i J/70 båtar. På samma sätt som i Allsvenskan Segling och Sailing Champions League. Det blev en succé! Evenemanget blev snabbt fullsatt och flera team hamnade på kölistan.

Nu går KSSS vidare för att introducera yngre seglare till sprintformatet. 2020 startar KSSS Sprint Clinic. Tillsammans med initiativtagarna Jacob och Oscar Lundqvist, två av Sveriges bästa J/70 seglare och framgångsrika i sprintsegling, erbjuds en unik möjlighet för seglare från 15 till 25 år att utveckla sin segling utan att behöva äga en båt.

Sprint Clinic ska genom coachning och träning ge både en snabbare utvecklingskurva och inspirerande gemenskap. Ambitionen är att skapa nya konstellationer och besättningar och därmed etablera flera ungdomsteam som deltar i träning och tävling. Men tävling är inte det enda målet, varje deltagare kan själv välja sin ambitionsnivå.

I grunden finns KSSS Andelssegling som är ett koncept som KSSS erbjudit sedan 2018. Klubben äger i dagsläget 4 stycken fullt utrustade J/70 båtar, en internationell klass med moderna segelbåtar som seglas med 4 till 5 mans besättning. Båtarna kan användas av seglare på samma sätt som ett gymkort, man bokar sin tid och kan snabbt komma ut på sjön. Som medlem i andelsseglingen spar med andra ord både kostnader och tid. Det innebär att KSSS sänker tröskeln för att segla.

För att vara med krävs ingen färdig besättning, tanken är att de ska växa fram efter hand.

Här kan man anmäla sitt intresse.

Nedan är en översiktlig planering för säsongen 2020. Planeringen och formatet är under utveckling och kommer anpassas utifrån antalet deltagare och ambitionsnivå.

Jan – Mars: Upprätta lista på potentiella medverkande, träff den 9/3 för att diskutera upplägg och besättningskonstellationer

April – jun: Träning KSSS med J/70 1 ggr per vecka

Aug – Oktober: Träning KSSS med J/70 1 ggr per vecka. Delta på regatta, exvis. Allsvenskan, Youth Champions League osv.

Vattenbrist – då byggde KSSS avsaltningsanläggning

KSSS svenska mästare i segling – igen

Seglarfest när ÅF Offshore Race kommer till Stockholm


Text: Martin Strömberg • 2020-01-16
Artiklarpraktisktbatagande
Rulla till toppen