Sebago Docksides och Zhik ZKG Foto: Sebago & Zhik

Artiklar

Moderna eller klassiska seglarskor?

Historien om den moderna seglarskon sägs börja när Paul Sperry en kall vinterdag 1935 är ute och rastar sin cockerspaniel Prince.

Text: • 2014-08-13 Uppdaterad 2014-08-13
TV: Vi testar öppna Axopar 28
TV: Det här äter Yrvind till havs
Läs mer: Så håller du koll på gasen ombord

Hunden tar sig ledigt och stadigt fram på det isiga och hala underlaget, vilket sätter igång Paul Sperrys tankar. Eftersom han redan halkat och sånär fått sätta livet till, på ett halt båtdäck i US Navy, är han mån om att hitta en lösning på halkproblemet. Paul Sperry kollar in hur hundens trampdynor ser ut, och försöker med en pennkniv rista in ett liknande mönster på några tunna bitar av gummi. Bitarna limmar han sedan fast undertill på en vanlig gympasko, som enligt Sperrys reklamtexter blir urtypen till de moderna båtskorna och får namnet Sperry Top-Sider.

I Sverige är kanske Sebago Docksides de mest kända klassiska seglarskorna. Sebago startades på 1940-talet och uppkallades då efter en nordostamerikansk sjö i Maine. 1946 lanserade bolaget pennyloafern, som blev en framgång tack vare frånvaron av skosnören, i kombination med en välklädd men ändå avslappnad stil. Helt enkelt bara att kliva i. 1970 lanserades så Sebago Docksides, en klassisk och traditionell båtsko som – bortsett från sulan – tillverkas helt i skinn. Docksides är sydd som en mockasin, med långt framdragen plös och läderremmar som löper runt hälen. Den vita genomsydda sulan hänger med fortfarande, även om utbudet kompletterats med många andra varianter.

Om Sebago Docksides representerar de tidlöst klassiska seglarskorna, som gör sig lika bra ombord som till regattamiddagarnas clubblazer och urblekt ljusröda byxor, så är moderna uppstickaren Zhik något helt annat. Australienaren Brian Connolly hade ett bolag som utvecklade 3D-ljud, innan det köptes upp av Dolby Laboratories och han började segla Laser istället. Men Connolly tyckte inte att seglarkläder och -skor var något vidare, så han startade Zhik med ambitionen att bli segelsportens motsvarighet till Sony eller Apple. Och när man kollar in Zhiks trendigt moderna seglarskor, så sluts på något sätt cirkeln som började vid Sperrys gympasko.

Av Joakim Hermansson


Text: • 2014-08-13
ArtiklarLivetOmbord
Scroll to Top