Artiklar

Varning: Båtmotorbedragare härjar på Blocket – så avslöjar du dem

Det börjar bli bråda dagar för polisen när det gäller båtrelaterade brott. Nu går Polisens Båtsamverkan i Älvsborg ut med en allmän varning om bedragare som bluffsäljer båtmotorer på Blocket. Läs här om deras metoder så att du slipper bli drabbad.

Text: Jens Augustinsson • 2016-05-31 Uppdaterad 2021-06-09

Varning från Polisens Båtsamverkan Älvsborg

Nu har sommaren kommit med besked och båtlivet har börjat dra igång. Även för båtmotortjuvar samt bedragare på internet har våren kommit och de försöker dra nytta av att säsongen har börjat på alla möjliga olika sätt. Jag vill nu varna lite extra för internetbedragarna som har satt i system att ringa på köpesannonser på Blocket och liknande sidor på internet.

Nästa sida: Så går bedragarna tillväga

 

* De ringer på köpesannonser där någon vill köpa en båtmotor eller annan dyrare båtutrustning. De väljer ut en annons där köparen bor långt ifrån och som de inte tror är villig att köra så lång för att hämta eller titta på motorn eller utrustningen.

* De erbjuder ett bra pris med olika trovärdiga skäl till varför de vill sälja motorn eller utrustningen billigt. De erbjuder att ni delar på frakten eller så erbjuder personen att frakten ingår i priset .Köparen betalar i förskott men någon motor kommer aldrig att skickas!

* Ett annat sätt är att när de vet att köparen är intresserad så vill de att pengar sätts in på ett konto som en handpenning och resterande belopp betalas vid hämtning annars har de en annan köpare som köper motorn direkt så du får välja att betala in pengar omedelbart! Köparen betalar in pengar på ett konto och tror att en bra affär är i hamn.
Köparen får namn och en adress där säljaren skall bo och tid och datum bestäms där båtmotorn eller utrustningen skall hämtas. Köparen åker till avtalad plats/adress men upptäcker att det ej dyker upp någon säljare eller finns ej någon säljare med namnet på adressen. I några fall kan de uppgivit ett namn på en person som bor på adressen men som är helt ovetande om någon båtmotorförsäljning eller utrustning. Köparen har ofta åkt långt och betalt in hela beloppet eller en handpenning och får på plats konstatera att de råkat ut för en internetbedragare!

Tänk på detta innan du köper begagnad motor

* Köp aldrig en båtmotor utan att se den först och begär att få se kvitto samt kontrollera med larmtjänst och med polisen om den är registrerad som stulen.

* Saknas motornummer köp inte motorn oavsett förklaring till varför motornumrets saknas!

* Begär alltid att få se kvitto på motorn eller annan utrustning. Alltid en risk att köpa privat. Var försiktig och handla med omdöme.

Ha en skön sommar ute på sjön ⛵

Hittade rekordmånga stulna bensintankar – så skyddar du dig

Fem tips: Så slipper du få utombordaren stulen

Klantiga tjuven slangade från avloppstanken


Text: Jens Augustinsson • 2016-05-31
ArtiklarLivetOmbordBåtmotor
Scroll to Top