Nu varnar Svenska Båtunion för havstulpaner i vissa områden // Foto: Istock

Artiklar

Varning för havstulpaner

Varning för havstulpaner

Text: Martin Strömberg • 2019-08-14 Uppdaterad 2021-06-09

Tillsammans med våra observatörers hjälp ser vi att havstulpanerna har förökat sig i en större utsträckning och det kan vara dags att se över sitt skrov om det är dags att tvätta. Hur vet du om det är dags att tvätta? Skalet på havstulpanen har börjat hårdna och är ca 5 mm stor. Alternativen för rengöring av båten kan vara  exempelvis borsttvätt, tvätta för hand, sötvatten etc. Mer information om vilket alternativ som passar bäst till olika typer av båtar, besök: www.båtmiljö.se/underhåll.

Havstulpanerna fäster sig på båtbottnar och blir som mycket hårda snäckor om man inte tar bort dem i tid vilket kan leda till lägre fart och ökade avgasutsläpp. Havstulpanerna går däremot att få bort i ett tidigt stadie genom att tvätta för hand, i särskilda båttvättar eller rentav köra båten in i sötare vatten.

 

Varning för havstulpaner

Havstulpanvarningen är till för att få båtägare att använda andra metoder mot påväxt än giftig bottenfärg.

Havstulpanvarningen är en tjänst som funnits sen 2001 och där man via sms kan få information om när havstulpaner sätter sig fast på båtbottnar i specifika geografiska områden. Varningen underlättar för båtfolk som vill göra rätt för miljön då man ta upp båten på land just under settlingsperioden eller hitta andra metoder för att slippa måla båtbotten med miljöfarlig bottenfärg. För att anmäla dig till tjänsten smsa ”Havstulpan start” till 711 20.

Miljövänlig bottenfärg skrämmer havstulpaner


Text: Martin Strömberg • 2019-08-14
Artiklarpraktisktbatagande
Rulla till toppen