Det kan vara dags att kolla sin båtbotten och tvätta bort havstulpanerna.

Artiklar

Varning för havstulpaner längs hela Östersjökusten

Har förökat sig i stor utsträckning

Text: Martin Strömberg • 2021-08-12 Uppdaterad 2021-10-05

 

Nu går Svenska Båtunionen ut med en havstulpanvarning för hela Östersjökusten, från Skåne upp till och med Gävleborgs län. Våra frivilliga observatörer ser nu att havstulpanerna har förökat sig i stor utsträckning. Det kan vara dags att kolla sin båtbotten och tvätta bort havstulpanerna som nu har satt sig fast på många platser längs den aktuella kuststräckan.

Projektet Havstulpanvarningen bygger på att observatörer längs Sveriges kustband rapporterar om havstulpanernas settling med hjälp av mätplattor placerade vid observatörernas bryggor. När tillräckligt många rapporter om påväxt inom ett område kommit in, skickas en havstulpanvarning ut med e-mail och sms till de över 20 000 båtägare som hittills anmält sig till tjänsten.

Bäst information om havstulpanernas tillväxt hittar du genom Havstulpankartan på Båtmiljö.se, batmiljo.se/tvatta-baten/havstulpaner/havstulpankartan/.

Lokala variationer kan förekomma, vilket innebär att havstulpanerna kan komma snabbare till den ena viken än den andra. 

– Havstulpanvarningen har funnits i 20 år och varnar om när havstulpaner sätter sig fast på båtbottnar i specifika geografiska områden. Varningen underlättar för båtägare som vill göra rätt för miljön och slippa måla båtbotten med biocidfärg, säger Carl Rönnow, sakkunnig inom miljö- och hållbarhet på Svenska Båtunionen.

Syftet med Havstulpanvarningen är att få båtägare att använda andra metoder mot påväxt än biocidfärg. När varningen skickas ut kan båtägaren lätt få bort havstulpanerna genom att tvätta av båtbotten, för hand eller i en borsttvätt, ta upp den på land eller åka in i sötare vatten. Det är viktigt att åtgärden utförs innan havstulpanerna hinner bygga sitt kalkskal alltför stort och hårt, ungefär 5 millimeter.

– Vinsten med Havstulpanvarningen är en ren båtbotten, snabbare skrov och mindre avgasutsläpp hos motorbåtar, säger Carl Rönnow.

Förslag på alternativa metoder, hur man kan tvätta sin båt och närmsta borsttvätt eller spolplatta finns på Båtmiljö.se.

PRENUMERERA PÅ PRAKTISKT BÅTÄGANDE

BESTÄLL HÄR

Miljövänlig bottenfärg skrämmer havstulpaner

Stora fördelar med ny bottenfärg

Så skrovsanerade Årstadals båtklubb


Text: Martin Strömberg • 2021-08-12
ArtiklarBottenfärgHavstulpanerLivetombord.seMiljöSvenska Båtunionen
Rulla till toppen