Det bästa sättet för större motorbåtar att undvika svall är att sakta ner till 5 knop där det behövs // Foto: Nina Nordström, Sjösportskolan

Artiklar

Vett och etikett: Undvik att göra svall

"Passera i max fem knop och håll avstånd"

Text: Johan Cooke • 2021-05-26 Uppdaterad 2021-06-09

 

En besättning på en liten segelbåt får bokstavligen hålla i sig när de blir omkörda av en snabbgående stor motorbåt som ”gräver” upp sjön.

Om det dessutom är svag vind kan bommen röra sig fram och tillbaka. Även långsamma snipor får räkna med mycket gungande när de blir omkörda. Onödiga svallvågor är ett hett ämne som diskuteras flitigt bland båtfolk.

– Varje båtförare borde känna sin egen båt och hur farten inverkar på svallet och dessutom visa hänsyn mot andra, säger Kalle Nordström på Sjösportskolan.

 

Vett och etikett på sjön – kan du väjningsreglerna?

 

Båtar orsakar olika vågsvall beroende på modell, storlek och fart.

Kalle Nordström berättar att det bästa sättet för större motorbåtar att undvika svall är att sakta ner till 5 knop. Det är först då som svallvågorna nästan helt försvinner.

Kör man nära stränder, bryggor och bostäder ska man också sänka farten. I naturhamnar händer det att svallvågor gör att de förtöjda båtarnas stävar skadas på berghällarna eller flyttar båtarna i sidled.

Ibland har båtägarna också förtöjt för nära en farled:

– Det kan vara spegelblankt vid förtöjningen. Tio minuter senare letar det sig in svall från något större fartyg i farleden bakom udden. Då gäller det att ankaret sitter fast ordentligt och att stäven inte är för nära berghällen. Ännu bättre är det att byta till en mer skyddad plats, säger han.

PRENUMERERA PÅ PRAKTISKT BÅTÄGANDE

BESTÄLL HÄR

Quiz: Kan du båtlivets oskrivna regler?

Quiz: Skulle du klara båtkörkortet?


Text: Johan Cooke • 2021-05-26
ArtiklarpraktisktbatagandeJohan CookeLivetombord.seMotorbåtSjövett
Rulla till toppen