935933.jpg

Artiklar

Njut av båtlivet på Mallorca

Varför inte åka tillbaks i tiden och få lite mer sommar genom att hyra en segel- eller motorbåt på Mallorca och njuta av turkosblått hav och behaglig värme. Båtnytts rutt går längs den sydöstra delen av ön med idylliska hamnstäder, långa sandstränder och vackra vikar. En perfekt guide om du är på väg dit nu, eller om du planerar en resa till våren.

Text: • 2014-10-16 Uppdaterad 2014-10-16
Läs mer: Vi testar fransk lyx på Mallorca
TV: Knopskola: Båtlivets fem viktigaste knopar
TV: Här är historien om superbåten SVERIGE
TV: Aquilia är italiensk design så det skriker

Båtlivet på Mallorca är stort. I marinorna väntar allt från enorma yachter och klassiska J-båtar till hyrflottans många Bavaria och Beneteau-båtar. Här vilar också de traditionella fiskebåtarna, llàuts. Små båtar som familjerna åker ut med under lediga dagar för att ankra i en vik, sola, bada och äta tillsammans. Det gör också att det i många naturvikar, särskilt under sommarhelgerna, ofta är trångt med båtar dagtid. I takt med att solen sjunker ner glesnar också antalet båtar och kvar ligger hyrbåtarna med framför allt tyska, nederländska, brittiska och franska flaggor. Men även en och annan svensk flagg vajar numera i de många vackra vikarna och ska man tro Cristina Sastre, VD för charterföretaget Cruesa och ordförande för Spaniens Yacht Chartering federation, blir de allt fler.

– Antalet turister som väljer att chartra en båt för att utforska Mallorca har ökat kraftigt. Samtidigt håller den typiska bilden av den som hyr en yacht under sommaren på att förändras. Tidigare dominerades marknaden av tyskar i medelåldern, men nu strömmar kunder i alla åldrar in från hela Europa, säger hon och tillägger:

– Det är en stor fördel att hyra båt under hösten, då utbudet av lediga båtar är större.

Under juni och augusti är efterfrågan så stor att det kan vara omöjligt att få tag i båt för den som inte är ute i god tid. Ett annat plus är också vädret och att det är varmt i vattnet. På hösten väntar varmt vatten och medelstarkavindar, även om mistralvindarna ibland är ibland är kraftiga. Dessa varar sällan i mer än ett par dagar.

Det är första seglingsdagen och redan eftermiddag. Men innan vi styr mot det första stoppet
Cala Portals Vells vill vi uppleva den vackra stranden Las Illetas, som är ett antal småöar. Vi sätter segel och glider i goda sju knop väster ut genom Palmabukten. Vid Las Illetas ligger du fint i skydd från nordliga, ostliga samt västliga vindar. Skulle det börja blåsa sydligt tar det exempelvis bara en timme över till Palma Nova, som då ligger skyddat. Från Illetas går det också lokalbussar till och från Palma. Att ankra här kräver en del koncentration.

Vid den lilla sandstranden finns inget hotell och ingen restaurang men det vackra läget och den fina sanden gör att det ändå är full aktivitet. Här samlas gärna båtburna Mallorcabor under helgerna, vilket gör att det kan bli trångt. När det börjar lida mot sen eftermiddag börjar de flesta av båtarna återvända in till Palma. Lugnet och tystnaden infinner sig direkt.

I den ljumma brisen fortsätter vi den korta biten mot Cala Portals Vells, med sitt erkänt kristallklara turkosblå vatten. Portals Vells är också ett bra ställe att stanna den sista kvällen för den som får lite extra tid över och kanske vill ta bussen in till Palma. Här ligger du för ankar i en hyfsat skyddad vik, vilket även många motorbåtsburna semesterfirare har upptäckt. Skulle vinden inte befinna sig på din sida när kvällen närmar sig kan du lätta ankar och styra båten in mot idylliska Cala Figuera, där restaurangutbudet är stort och du med fördel kan njuta av färsk fisk och skaldjur.

Efter en natt på svaj väntar en segling på cirka 25 distansminuter från huvudön till den djupa bukten vid ön Cabrera. Vid inloppet till ön syns en dramatiskt belägen borg högst upp på klippan. Ön har en mörk historia. Hit skeppades under fem år i början av 1800-talet, när Napoleonkrigen rasade, 12 000 tillfångatagna franska soldater. De glömdes bort och bara hälften av dem överlevde. Spåren av dessa grymheter är i dag få, i stället är stämningen skönt avslappnad och det känns snarare som att ha kommit till en paradisö. Här ligger du vid en numrerad boj som bokas i förväg. Ön är ett naturreservat och bara ett begränsat antal båtar får angöra ön varje ligga på svaj i en vik och vilsamt snurra runt ett väl nedborrat ankare har sina fördelar. Det är gratis. Du kan bada direkt från båten, vilket man inte alltid vill i det bitvis smutsiga vattnet vid vissa marinor. Färden fortsätter dagen efter tillbaka mot själva Mallorca och segling norrut längs den östra kusten. Här väljer vi att stanna till vid Porto Petro för att upptäcka den pittoreska gamla fiskebyn som både har sin gamla charm kvar och myllrar av liv. Hit hittar i dag många turister både med bil och båt. Vid hamnen finns goda möjligheter att hoppa på någon av de mindre chartermotorbåtarna och kanske prova på att dyka.

En väl skyddad och trevlig liten stad en bit längre norrut längs kusten är Porto Colom. Här finns marina med gästbryggor och det går bra att tanka både diesel och vatten. När skymningen faller badar uteserveringarna i lyktljus och det är lätt att twrivas vid någon av de fina restaurangerna längs hamnpromenaden. Foppatofflor och urtvättade T-shirts känns långt borta. Här är det snarare skjorta och högklackat som gäller kvällstid.

Dagen efter hyr vi bil och längs slingriga serpentinvägar klättrar vi uppåt mot klostret Sant Salvador, som är ett av Mallorcas största. Högt upp på en klippa, 500 meter över havet strax utanför Felanitx, tronar det fortfarande stolt och erbjuder i dag både hotell och restaurang. Inte långt härifrån finns också den unga och helt ekologiska vingården Vi d’Auba, vars vin vi njöt av kvällen innan. Här produceras 20 000 flaskor per år. Ett annat tips är att besöka marknaden i Sineu, en av Mallorcas bästa marknader. Här finns det mesta från kaniner till kaktusar men också hammare, hundar och husgeråd. Och så klart massor av frukt, grönt och smakfulla delikatesser. Lokalborna dominerar och i fokus står jordbruk och djurskötsel. Marknaden har anor ända från 1318. Porto Cristo är vårt nordligaste stopp. Hamnen ligger längst in i en skyddad omgivning som liknar en fjord. Här finns en populär marknadsplats och strax nedanför pågår nästan jämt olika beachbollsaktiviteter.

Passa på att besöka den världsberömda grottan.  Här döljer sig sjön Martel, en av världens största underjordiska sjöar. I grottan ordnas konserter och när musiken klingat ut väntar en överfart på Martel med båt.

Att sätta sig på ett av stadens kaféer med en välgjord espresso, gärna serverad med en skvätt mjölk och ett par isbitar, och komma i samspråk med kaféets andra gäster är ett givande sätt att lära sig mer om både platsen och dess omgivande farvatten.

Innan vi vänder båten mot Palma igen frågar vi runt bland de lokala fiskarna efter deras favoritvikar på väg söderut. De är alla överens om att både Cala Barcas och Cala Falcó är som gjorda för fina naturminnen. Efter ankring vid branta klippor och vit sand lockar en dag med kul klättring och spännande bad. Här kan du antingen ta jollen eller simma i land för att vandra längs de dammiga stigarna upp längs klipporna till tonerna av det intensiva ljudet från de Mallorcatypiska skalbaggarna som flaxar med vingarna för att få svalka. Uppe på Cala Barcas klippor väntar en fantastisk utsikt över havet och fortsätter du en bit till kommer du fram till ännu en vacker cala, som närmast liknar en lagun omgiven av simvänliga grottor. Vissa av grottorna kräver att du håller andan och dyker in i, andra kan du simma in i direkt.

Längre söderut ligger det fina ankringsstället Es Trenc Colona där vattnet på morgonen är så klart att du ser 4–5 meter rakt ner till botten. Till dessa stränder kommer många Palmabor för att njutha av sol och bad. Efter en dag med sol och bad kan du ta dingen in till Sant Jordi för att besöka någon av restaurangerna. Här finns också goda bunkringsmöjligheter.

Näst sista seglingsdagen närmar vi oss åter Palmabuktens sydöstra del och den lilla viken Maioris vid Delta. Här väntar ett dramatiskt landskap med branta och bitvis vassa klippor i varmbrunt, där små stränder gömmer sig i skrevorna. Du ligger för ankar och kan njuta av en overkligt vacker utsikt och att se månen stiga upp över klippväggen är ett minne för livet.

Morgonen därpå möter vi svenskorna Annacarin Kajander och Cecilia Boman som tillsammans med Mallorcabon Maikel Vanegas Chaves har hyrt segelbåt ett par dagar.

– De senaste fem åren har jag varit en vecka här på Mallorca varje år. Det är en fantastiskt vacker ö och varje år upptäcker jag något nytt. I år är den stora sensationen att lära känna Mallorca vattenvägen. Att segla här slår det mesta, både var gäller naturupplevelse och tillgänglighet,menar Annacarin. Hon får medhåll av Cecilia, som sommartid är uppvuxen på Möja i Stockholms skärgård och van vid båtliv och navigation.

– För mig handlar seglingen här framför allt om frihet: vädret, hamnarna, det turkosblåa vattnet, horisonten. Det är betydligt mer lättnavigerat än hemma, framförallt i jämförelse med Stockholms skärgård, säger hon samtidigt som vi närmas oss Palma.

Av: Anna Sandgren
Foto: Pär Olsson

 


Text: • 2014-10-16
ArtiklarLivetOmbord
Rulla till toppen