Lyx, flärd och udda båtar möter besökaren på flytande båtmässan i Cannes. Samtliga bilder: Anna Sandgren

Artiklar

Vi kollar in lyxiga båtmässan i Cannes

På franska rivieran handlar det mesta om solsken, lyx och flärd. Båtmässan i det franska semesterparadiset Cannes bidrar gärna till den bilden. Här tävlar lyxbåtarna om att skina mest och bjuda på störst överraskningar. Båtnytt besökte mässan. Kolla in alla mäktiga båtar de hittade vid bryggorna.

Text: Anna Sandgren • 2016-11-08 Uppdaterad 2021-06-09

Vi kollar in lyxiga båtmässan i Cannes
Jetten Beach 45
Vi kollar in lyxiga båtmässan i Cannes
Jetten Beach 45.

Jetten Beach 45 – Jätte i aluminium

Jetten Beach 45 är byggd i Nederländerna och hade världspremiär i Cannes. Beach-serien är en ny satsning från kvalitetsvarvet Jetten, som annars mest är kändt för att bygga stora lyxyachter. Den nya 45–fotaren är den minsta i Beach modellserie och en 85-fotare är den största. 

Beach 45 är byggd helt i aluminium och har ett skrov av typen “fast deplacement hull form” (FDHD). Skrovformen ska borga för en ekonomisk marschfart med låg bränsleförbrukning och stabil gång i sjön. I Beach 45 sitter dubbla Volvo Penta D4-motorer på vardera 180–300 hk, beroende på kundens önskemål. Toppfarten ligger runt 20 knop. 

Båten går att få i två olika versioner; med två eller tre hytter och med pentry antingen i salongen eller “en våning ned”. Invändigt präglas Beach 45 av ljus och rymd. Bland annat ger stora fönster (försedda med dubbelglas) ett generöst ljusinsläpp. En fiffig detalj är att dörrar och fönster mellan salong och akterdäck helt kan flyttas undan för att skapa än större sociala ytor. Pris från 695 000 euro exklusive moms.

Info jettenshipyard.com

 

Vi kollar in lyxiga båtmässan i Cannes
Say 29.

Say 29 – Tuffing i kolfiber

Först fastnade jag vid Says rib, som med sitt lyxiga teakdäck och en akter som liknade en enorm badbrygga på en betydligt större yacht, visade sig vara byggd i kolfiber. 

Sedan såg jag denna tokgröna skapelse ute vid bryggan och insåg att det var i stort sett samma båt som först bar skepnaden av en rib, men nu avskalad på sina tuber. Tyska Say 29 skulle kunna konkurrera om att vara Cannes vackraste motorbåt, om färgen varit mindre ilsken. Linjerna är klassikt rena och snabba. I höga vågor och stökig sjö beter sig båten förvånansvärt stabilt. Motoralternativen är V8 6,2 Mercruiser 350 hk,V8 4,2 Mercury Diesel 370 hk eller V8 6,2 Illmor 500 hk. Maxfart: 55 knop. 

Info say-yacht.com

Nästa sida: Kolla in Bavarias nya stil

Vi kollar in lyxiga båtmässan i Cannes
Wider 32.

Wider 32 – Lillasyster med kapacitet

Ännu en båt som automatiskt får mig att tvärstanna på bryggan är Wider 32. En smått märklig konstruktion, som både känns modern och samtidigt kräver att man just stannar upp och vänjer sig vid linjerna. Wider 32, som är en betydligt mindre modell än de stora yachter som normalt lämnar varvet i Italien, sticker ut med sitt speciella formspråk och de djärva färgval vi hittills sett båten i. Båten är också tänkt som en tender till Wider 165, 150 och 125.  

Dubbla Mercruiser TDI på vardera 260 hk och ett djupt v-skrov gör båten lätthanterad även i hög sjö. Toppfarten ligger runt 37 knop. 

I sittbrunnen finns bekväma soffor och ett fiffigt bord som kan göras om till ännu en fåtölj. Möble-manget kan flyttas runt efter behov. I kabinen finns rymliga förvaringsutrymmen, två moderna soffor, ett kök med kramisk spis, diskho, minibar mm. 

Info wider-yachts.com

 

Vi kollar in lyxiga båtmässan i Cannes
Bavaria E40.

TV: Minimotor i Bavarias nya 40-fotare E40

Bavaria E40 – Smart skrov och gott om plats

Konceptet Bavaria E40 presenterades under högtidliga former på mässan i Düsseldorf i vintras, men nu ser vi den för första gången i verkligheten. Båten är utvecklad för att ge motorbåtskomfort, med en enkel hantering och samtidigt samma låga driftskostnader som en segelbåt. Vi har inte hunnit prova ännu, men det sägs att E40 ska gå betydligt mer bränsleekonomiskt än andra motorbåtar. Invändigt däremot har vi granskat båten och funnit att den erbjuder oanat goda möjligheter för den sociala föraren. 

Förarplatsen är centralt placerad i båten och härifrån har man uppsikt över hela båten. Bra disposition av ytorna gör att även den stora familjen/sällskapet sover bra ombord. E40 är en semideplacerande båt och optimerad för farter upp till cirka 10 knop. Beroende på motoralternativ är maxfarten omkring 15 knop. I marschfart ska förbrukningen ligga på ungefär 6 liter per timme.

Båten finns att beställas med eller utan fly och med två eller tre separata hytter med WC och dusch. Akterdäcket är stort och här finns en sittgrupp med bord och en rejäl badplattform. 

Info bavariasverige.se

Nästa sida: Overblue 44 är ett flytande hus

Vi kollar in lyxiga båtmässan i Cannes
Bavaria E40
Vi kollar in lyxiga båtmässan i Cannes
EVO 43
Vi kollar in lyxiga båtmässan i Cannes
EVO 43

EVO 43 – Växer på bredden

EVO 43 hade världspremiär i Cannes förra året och var då en av de coolaste båtarna. Den coolheten står sig. Med äkta italiensk finess sticker EVO 43 ut både designmässigt och – på bredden. Nytt för i år är att den numera även tillverkas i vitt och att vissa av finesserna finslipats ytterligare. Designen står den italienska konstruktören Valerio Rivellini för och båten är byggd av Sea Engineering Group.

Det mest annorlunda med Evo 43 är att den har expanderande sittbrunn/akterdäck. För att göra båten bredare klickar du bara på din smartphone eller surfplatta. Härigenom ökar utrymmet ombord med 40 procent. Men däcket kan mer än att bara bli större. Här finns också en uppfällbar trappa som gör ombord-/avstigning enkel oavsett höjd på kaj eller brygga. Trappan kan också sänkas ner under vattenytan för att utgöra en lyxigt stor badstege. Skrovet är byggt i kevlar och båten är utrustad med dubbla Volvo 600-maskiner med IPS-drev. Toppfarten ligger runt 38 knop. 

Info evoyachts.com

 

Vi kollar in lyxiga båtmässan i Cannes
Overblue 44

Overblue 44 – Flytande hem

Vem drömmer inte om ett flytande hem? Overblue 44 är den första båten/hemmet i en serie av flera modeller, tänkta att på allvar flytta gränserna för vad vi anser vara en båt och ett hem. Båten premiärvisades på mässan i Düsseldorf i vintras, men nu visades den för första gången i vattnet.

I takt med att priset på bostäder i många städer ökar alltmer görs ständigt nya försök att bygga den optimala “bostadsbåten”. Overblue förenar längtan efter att kasta loss med en generös social arena för både boende och vänner. Varje båt/hem skräddarsys efter beställarens önskemål. Stora sovkabiner och rejäla ljusinsläpp samt ett överdäck/en flybridge ryms på 13,9 x 4,2 meter. Den exteriöra designen däremot tar nog ett tag för oss som gillar klassiska skrovformer att smälta. Overblue 44 är utrustad med 2×220 hk.

Info overblue.it

 

Vi kollar in lyxiga båtmässan i Cannes
Seatech 30.

Seatech 30 – Ger bjässarna konkurrens

Störst går inte alltid först. Inte ens i Cannes. Trots sin i sammanhanget mycket begränsade storlek väckte niometersbåten Seatech 30 mycket uppmärksamhet. 

Högsta finish på detaljer, en modern konsol och snygga skrovlinjer gjorde sitt till för att fånga kräsna blickar, men för den sanna båtentusiasten var det båtens framdriftssätt och färd genom vattnet som imponerade mest. 

Bakom nyheten står italienska Ecoline Marine. Den är designad för att kunna glida fram i Venedigs kanaler, där alla broar begränsar båtarnas möjliga höjd. Framdriften är elektrisk och består av två elektriska Hurcan 15 KW-motorer och ett batteripack under durken, som är installerat i fyra olika linjer (två för motorn, ett för bogpropellern och ett för övrig service, så som navigation, kyl, lanternor och belysning. 

Under Båtnytts testtur kom vi upp i drygt 8 knop, då med fem fullvuxna personer ombord. I den farten räcker batterierna cirka fyra timmar. Att sedan tanka fullt igen tar mellan 1,5 och 3 timmar beroende på 16 eller 32 A. Just nu byggs tio exemplar på varvet i Sarnico. Bakom konstruktionen står Fausto Colombi, grundare av Cantieri di Sarnico och med lång erfarenhet från att ha varit produktionschef hos Riva, samt Huracan och Archimede Energia.

Vi kollar in lyxiga båtmässan i Cannes
Seatech 500.

Seatech 500 – Återvinningsbar och oöm

Denna nybörjarrib, eller kanske ultimata uthyrningsbåt, är tillverkad helt i 100 procent återvinningsbar plast och ska enligt tillverkaren vara i stort sett idiotsäker. Lätt att traila och att köra. Utrustad med elmotor, men går också att få med bensinutombordare. Priset är lågt satt och en av tillverkarnas tankar med Seatech 500 är att riva ner hämmande barriärer och att få allt fler att hitta ut på sjön. Tillverkare är Ecoline Marine.

 

Guide: Så väljer du rätt elutombordare

Vi kollar in lyxiga båtmässan i Cannes
Seatech 500.

Plastbåtar klart populärast – utom i en åldersgrupp

Möjligt att spara mycket bränsle med bärplan


Text: Anna Sandgren • 2016-11-08
ArtiklarLivetOmbordBåtmässa
Scroll to Top