Artiklar

”Vi sålde allt vi ägde för att segla jorden runt”

Matt och Jessica från Michigan gjorde det många bara drömmer om. För fyra år sedan sa de upp sig, sålde allt de ägde och gav sig av på en seglats runt jorden.

Text: Johanna Jackson • 2015-07-31 Uppdaterad 2021-06-09
Expertens 8 knep för att slippa sjösjuka
TV: Lyxyachten Axioma är fri att hyra i september
TV: Här knäcks masten när kaptenen har för bråttom
TV: Så hårt var Volvo Ocean Race

Matt och Jessica Johnson, båda 32 år gamla, hade framgångsrika karriärer hemma i Grand Rapids Michigan. Hon arbetade inom ekonomi och han som försäljningschef på en bilfirma. När paret köpte sin segelbåt 2008, en Sabre 34 Targa, hade de aldrig seglat förut.

De hade gift sig, skaffat sig utbildningar och köpt ett sig ett hus men efter att ha tröttnat på livet i ekorrhjulet och middagar framför tv-soffan blev längtan efter äventyr starkare. 

 – Vi hade hört om så många som skjutit upp sin dröm tills att det var försent. Vi ville inte att det skulle bli så för oss också, säger paret till Daily Mail.

Efter att de köpte segelbåten 2008 spenderade de tre år åt att lära sig att segla. 2011 sa de upp sig från sina jobb och bytte ut vardagen i Grand Rapids mot ett liv till havs. Sedan dess har de levt på sina besparingar och klarar budgeten genom att leva sparsamt och avstå från onödiga utlägg. Istället för kostsamma restaurangbesök blir det oftast måltider ombord. 

I genomsnitt uppskattar paret att de gör av med cirka 11 700 kronor i månaden. De går åt till diesel, hamnavgifter, underhåll av båten och andra levnadsutgifter. Hittills har de hunnit besöka 16 länder, bland annat Bahamas, Mexiko, Kanarieöarna och Azorerna. År 2012 fick de ytterligare en medlem i besättningen, när de adopterade katten Georgie. 

Trots att Georgie oftast är under däck när de seglar och har hon en sele på sig av säkerhetsskäl. Hon gillar dessutom att sitta på däck och titta på fiskarna när de lägger till för ankar. En gång blev hon dock lite för nyfiken.

– Vi fick se att hon kunde simma när hon föll överbord vid Grand Cayman. Hon simmade runt båten och klättrade upp för stegen, säger Jessica.

Enligt Jessica har parets äventyr stärkt deras 10 år långa relation ytterligare.

– Du har ingenstans att ta vägen och det går inte att fly från ett argument när en person blir arg på den andra så du måste fortsätta att arbeta tillsammans tills jobbet är gjort.

Att tillbringa 100 procent av deras tid tillsammans kan vara en prövning för många par men inte för Jessica och Matt.

– Vi har ändå alltid gillat att vara tillsammans med varandra, säger Jessica. 

Matt och Jessica har inga planer på att bli bofasta inom en snar framtid. Just nu är de i Florida där de förbereder sig för nya äventyr. Vill du följa deras resa? Läs deras blogg


Text: Johanna Jackson • 2015-07-31
ArtiklarLivetOmbord
Rulla till toppen