American Magic var i klar ledning då man tappade kontrollen i de byiga vindarna // Foto: Getty Images

Artiklar

VIDEO: Amerikansk jättekrasch i Auckland

Ännu ett bakslag för de amerikanska utmanarna.

Text: Martin Strömberg • 2021-01-19 Uppdaterad 2021-06-09

 

En dramatisk olycka inträffade under andra utmanarseglingen i Prada Cup utanför Auckland, mellan italienska Luna Rossa och USA:s American Magic.

Med sista länsen kvar ledde American Magic klart och var på väg mot sin första seger, då gick allt snett. En kraftig vindby gav Magic en fartboost samtidigt som man såg ut att få problem med att få ut storseglet, bärplanet tappade fästet i vattnet och olyckan var ett faktum.

Inga ombord skadade sig men båten tog rejält stryk och fick ett hål i skrovet, möjligen på grund av att något föremål ombord slungats genom skrovet inifrån. 

 

 

VIDEO: Amerikansk jättekrasch i Auckland
Besättningsmännen fick klamra sig fast vid båten som var mycket nära att sjunka // Foto: Getty Images

 

Efter ett stort arbete, bland annat med hjälp av konkurrenternas båtar, kunde American Magic lyftas sent på kvällen och arbetet pågår nu med att åter få utmanarbåten i stridsdugligt skick.

– Lyckligtvis har vi ett nyservat foilsystem på vår andrabåt som vi kan använda, berättad skepparen Terry Hutchinson som räknar med att kunna segla båten igen om tio dagar.

Det innebär att de missar nästa helgs kappsegling men hinner till utmanarfinalen.

Flera olyckor har redan skett med de mäktiga 75-fotarna inför årets America´s Cup. Bland annat välte titelförsvararna från Nya Zeeland under ett träningsrace förra veckan, men båten kunde vändas snabbt utan större skador.

Titelförsvararen kraschade inför America´s Cup

TV: Se American Magic krascha rejält

TV: Se America´s Cup-båten slå runt


Text: Martin Strömberg • 2021-01-19
Artiklarpraktisktbatagande
Scroll to Top