Ett nytt forskningsprojekt ska försöka komma tillrätta med sexuella trakasserier // Foto: Getty Images (Arkivbild)

Artiklar

Vill hindra sexuella trakasserier till sjöss

Många kvinnor får oinbjudna besök nattetid

Text: Martin Strömberg • 2019-01-18 Uppdaterad 2019-01-18

I samband med sjöfartens metoo-upprop #Lättaankar vittnade hundratals kvinnor inom sjöfartsbranschen om sexuella trakasserier och övergrepp. Detta har lett till att problematiken har kommit upp i ljuset och fått stor uppmärksamhet under de senaste året.

– Jag ska inte säga att det händer alla kvinnor, men alla kvinnor som jag känner och som jobbar till sjöss har fått oinbjudna besök i sin hytt nattetid, säger Cecilia Österman, lektor i sjöfartsvetenskap vid Linnéuniversitetet, enligt svt.se.

Nu påbörjas ett nytt forskningsprojekt vid Sjöfartshögskolan på Linnéuniversitetet som syftar till att åstadkomma en förändring både på kort och lång sikt.

–  Det finns mängder av forskning och erfarenheter från andra branscher där man gjort en massa fiffiga saker för att få en bättre social arbetsmiljö. Vi ska undersöka vad andra har gjort. Varför har det fungerat och under vilka förhållanden har det fungerat? säger Cecilia Österman.

– Det är svårt att få forskningsmedel till sjöfarten eftersom det är en ganska liten bransch och rör få människor. Det är också svårt att få forskningsmedel när det gäller människor av någon underlig anledning. Det forskas jättemycket på propellrar och stål och plåt och vad som händer i båtar när de kraschar och det är jätteintressant men det räcker inte. Nu måste vi se hur vi får säkrare team och jobbar bättre ombord,säger Cecilia Österman.


Text: Martin Strömberg • 2019-01-18
Artiklarpraktisktbatagande
Rulla till toppen