Båterbruk är bra både för plånboken och ur hållbarhetssynpunkt. Det mesta till båten går att hitta på andrahandsmarknaden // Foto: Lars Ericsson

Artiklar

Vinterpyssel – fynda begagnat

Det kostar att ligga på topp när det gäller båtutrustning. Men ofta går det att hitta likvärdiga prylar på andrahandsmarknaden. Till en bråkdel av nypriset.

Text: Jessika Ericsson • 2021-02-23 Uppdaterad 2022-12-22

Mycket av sådant som behövs till båten är specialdelar som används i fritidsbåtar och inte i några andra sammanhang. När tillverkningen sker i så små volymer blir priserna allt som oftast därefter.

Besöket i båttillbehörsaffären blir sällan billigare än man tänkt sig. Men det går att få ner kostnaderna när båten ska uppgraderas. Ett sätt är att invänta ett fördelaktigt rabatterbjudande och slå till vid rätt tillfälle.

Ett annat att pruta med butikspersonalen i den fysiska butiken. Det dyker också upp allt fler lågprisalternativ på marknaden. Vissa båtprylar går att hitta till betydligt lägre pris hos lågpriskedjorna än i specialbutikerna. Men håll koll på kvaliteten på de billigare alternativen.

Att leta rätt på bra, begagnad, utrustning är ofta ett nog så bra alternativ. Och det till en bråkdel av priset.

Det mesta som skruvas fast på en båt tål både slitage och vädrets makter väldigt bra. Livslängden på sådant som exempelvis ankare, badstegar och vinschar är lång.

Det är inte ovanligt att fin utrustning plockas ur i samband med båtbyten för att sedan bli över. På andrahandsmarknaden för båttillbehör finns därför en hel del riktigt bra utrustning till fördelaktiga priser.

 

 

Lista: Här är båtarna som flest vill ha

Några exempel på produkter som har lång livslängd och ofta finns att få tag på begagnade är rostfria delar som ankare, stävstegar, targabågar med mera. Passande motordelar och propellrar kan med lite tur gå att hitta på andrahandsmarknaden.

Båtvårdsprodukter som polermedel, vax och bottenfärg som blivit över brukar vara fullt användbart och säljs ibland till priser som ligger långt under butiksnivån. För segel finns en stor andrahandsmarknad. Även om ett segel har suttit på en annan segelbåtsmodell och kan behöva sys om hos en segelmakare för att passa din båt, blir det ofta en stor besparing jämfört med att beställa ett nytt. Tågvirke, fall och angöringslinor tillhör också sådant som håller länge om de är av bra kvalitet.

Båtbörsen

Blocket

Tradera

Sök Båt

Vinterpyssel – fynda begagnat

PRENUMERERA PÅ PRAKTISKT BÅTÄGANDE

BESTÄLL HÄR


Text: Jessika Ericsson • 2021-02-23
Artiklarpraktisktbatagande
Scroll to Top