ZEM:s erfarenhet kommer att hjälpa Volvo Penta att öka takten i bolagets utvecklingsprojekt // Foto: Volvo Penta

Artiklar

Volvo Penta förvärvar aktiemajoritet i norskt bolag

"Ett steg framåt i vår omvandling"

Text: Martin Strömberg • 2021-06-08 Uppdaterad 2021-06-09

 

Volvo Penta ska utöka sin kapacitet, sin erfarenhet och sitt utbud genom att bli majoritetsägare i den norska leverantören av marinbatterier och lösningar för elektriska drivlinor, ZEM.

 

Pressmeddelande:

– Som en del av Volvokoncernens initiativ inom elektromobilitet har Volvo Penta en stabil teknisk bas att bygga vidare från. Marin elektromobilitet ställer emellertid unika krav kopplade till installationsmiljön, användningen samt dagens avsaknad av marin laddningsinfrastruktur, förklarar Peter Granqvist, Chief Technology Officer, Volvo Penta.

Det här är utmaningar som kräver innovativ problemlösning och erfarenhet. Dessutom skiljer sig ofta marina regelverk från de som gäller på vägarna.

– Vi menar att det är avgörande att föra samman olika perspektiv och erfarenheter för att lyckas med utveckling och framsteg inom marin elektromobilitet. Målet med det här förvärvet är att ta ytterligare steg på vägen tack vare den specialistkompetens och det produkterbjudande som ZEM har i dagsläget, fortsätter han.

ZEM:s kärnteam har erfarenhet av elektromobilitet sedan 1993. Bolaget grundades 2009 som rådgivare till marin- och offshoresektorn för att utveckla batteri- och hybdridlösningar. Hittills har bolaget levererat batterilösningar till ett flertal olika applikationer, alltifrån färjor, transportfartyg till offshore-industrin och passagerarfartyg av höghastighetstyp, till livbåtar och fartyg till den snabbt växande vattenbrukssektorn. Bland de banbrytande lösningarna finns batterisystemet till SMM 2016 Ship of the Year ”Vision of the Fjords”, världens snabbaste batteridrivna katamaran ”Ryger Elektra” och de första eldrivna frifallslivbåtarna ”Viking Norsafe.”

Både Volvo Penta och ZEM besitter omfattande kunskap, erfarenhet och expertis. Volvo Penta kommer att stötta ZEM:s tillväxt genom sitt etablerade nätverk, medan ZEM:s erfarenhet kommer att hjälpa Volvo Penta att öka takten i bolagets utvecklingsprojekt. Tillsammans kommer bolagen att skynda på utvecklingen av Volvo Pentas utbud inom marin elektromobilitet.

– Att vi nu gör gemensam sak med Volvo Penta är början på en ny, spännande fas för ZEM. Våra två bolag har kärnvärden som säkerhet och miljö gemensamt och vi präglas båda av samma skandinaviska pionjäranda! Volvo Pentas namn och marknadsposition kommer att hjälpa oss att snabbt nå ut på nya marknader och blir ett bra stöd för vår tillväxt, säger Jan-Olaf Willums, grundare av ZEM.

För att driva Volvokoncernens hållbarhetsagenda framåt meddelade Volvo Penta nyligen att bolaget ska tillsätta ytterligare resurser för att öka takten i sin produktutveckling. Ambitionen är att nå nettonollutsläpp genom fossilfria, förnybara bränslen samt el- och hybridteknik samtidigt som bolaget fortsätter att förse den marina sektorn med effektiva lösningar.

– Volvo Pentas vision är att bli ledande inom hållbara motorlösningar där vi driver omvandlingen både på land och till sjöss mot ett mer hållbart samhälle. I och med det här förvärvet kan vi nu erbjuda drivlinelösningar till marina kunder genom ZEM och samtidigt lämna ett bredare bidrag till utvecklingen av marin elektromobilitet. Det är ett steg framåt i vår omvandling och kommer även att ge Volvo Penta nya möjligheter, säger Heléne Mellquist, vd för Volvo Penta.

ZEM kommer att fortsätta att bedriva verksamhet under sitt eget varumärke under ledning av Egil Mollestad, sedan länge VD för ZEM och en erkänd pionjär inom den marina sektorn. Samarbetet mellan Volvo Penta och ZEM förväntas växa gradvis.

– Jag ser fram emot att samarbeta med Volvo Penta. Det kommer att ge oss möjlighet att växa, både i fråga om teknik och kanaler för försäljning och eftermarknad, säger Egil Mollestad.

– Övergången från dieselbaserad teknik till elektrifiering kommer tillsammans med andra tekniska framsteg att vara en betydelsefull del av vår omvandling. Resan mot elektrifiering ska förstärkas genom goda samarbeten med andra affärspartners och branschexperter, säger Heléne Mellquist.

PRENUMERERA PÅ PRAKTISKT BÅTÄGANDE

BESTÄLL HÄR

Nya motorer och drev från Volvo Penta

Volvo Penta på väg mot eldrift

Snart blir det lätt att lägga till

Detta är planen för Volvo Pentas nya monstermotor


Text: Martin Strömberg • 2021-06-08
Artiklarpraktisktbatagande
Rulla till toppen