Interceptorer gör samma jobb som trimplan plus mycket mer - och snabbare. Foto: Zipwake

Artiklar

Zipwake och Humphree sänker din bränsleförbrukning

Bättre prestanda, lägre bränsleförbrukning och bekvämare färd. Låter det lockande? Lösningen stavas interceptorer. De är ungefär som trimplan – fast bättre.

Text: Jens Augustinsson • 2015-12-22 Uppdaterad 2021-06-09

Smarta svenska båten har digital besättning

TV: Här är den hetaste tekniken på Allt för Sjön

Båtnytt har varit ute och testkört två interceptorsystem och det sammantagna intrycket är att om det inte är en revolution, så är dessa båda i alla fall en fascinerande förbättring av komfort och prestanda jämfört med allt jag testat tidigare.
Det naturliga är att jämföra interceptorer med trimplan och där får sistnämnda se sig ordentligt frånsprungna. Kortfattat kan man säga att interceptorerna gör det som trimplanen gör, skapar lyftkraft för att minska vågmotståndet och därmed hjälper båten snabbare upp i planing. De rätar också båten i sidled för att kompensera för vindpåverkan och snedfördelning av vikt ombord. Plus i vissa fall en massa mer, automatiskt – och så mycket snabbare.

Visst, trimplan går också att få med ­automatik idag, men inget jag provat hittills har varit i närheten i exakthet och snabbhet jämfört med de två interceptorsystem jag testat.
Och just snabbheten, menar man hos Humphree, är en nyckelfaktor för att systemen ska bli så effektiva som möjligt.
– Reaktionstiden är viktig för en automatisk reglering så att systemet inte orsakar överraskningar eller rentav resulterar i väldigt obehagliga situationer. Vi har ultrasnabba servon och reglering för att på ett seriöst och säkert sätt hantera olika sjötillstånd, säger Steffen Fäldt på Humphree.
Sedan beskriver han ett exempel då man går i sidsjö och systemet kompenserar för lutningen som blir när man kör i en vågsida. När man kommer över vågkammen är det viktigt att systemet reagerar fort och anpassar sig efter den nya lutningen så att inte interceptorn istället förstärker lutningen när man så att säga är på andra sidan vågen.Alla som någon gång använt trimplan känner förmodligen igen problemet med förstärkt lutning med fel inställning på bladen.  

 

 

 

Zipwake och Humphree sänker din bränsleförbrukning
Humphrees nya interceptorserie är framtagen för att passa fritidsbåtar mellan 25 och 60 fot.
Zipwake och Humphree sänker din bränsleförbrukning
Både Zipwake (bilden) och Humphree har hyfsat enkla kontrollpaneler som gör det lätt att manövrera interceptorerna.

Steffen Fäldt menar också att för att få en interceptor som tillräckligt snabbt, aktivt och kontinuerligt stabiliserar båten i sjögång så är det återigen utrustningens reaktionstid och slaglängd samt bredd på bladen, som är helt ­avgörande.
Båda tillverkarna kan visa på siffror som tydligt pekar på fördelar med att köra med interceptorer jämfört med utan. Bland annat presenterar svenska Humphree en mätning på en Nord West 420 med dubbla Volvo Penta D6 som visar att vid 2 000 varv per minut och utan hjälp från interceptorerna gör båten 11,5 knop. Med hjälp av interceptorerna får båten ett behagligare och mer ekonomiskt gångläge som ger ytterligare 0,9 knop och en bränslebesparing på 11,3 procent – eller 0,7 liter per nautisk mil. På en säsong med 100 gångtimmar skulle det ge en bränsle­besparing motsvarande runt 5 000 kronor.

Hos den andra tillverkaren, Zipwake, även de ett svenskt företag, som presenterade sin produkt under våren 2015 pekar man också på bränslebesparingen som en viktig faktor till att montera interceptorer. Ett bättre gångläge ger förutom bränslebesparingen också mindre ­vågor, vilket förstås gör alla glada.
De båda systemen går att köra med olika grad av automatik, med varje funktion för sig eller där de jobbar tillsammans. I ­Humphrees fall kallas fullautomatläget för Active Ride Control och det är svårt att inte le när man känner hur man har tekniken på sin sida.

Vågorna går gott och väl meterhöga på Marstrandsfjorden när jag sittande på flybridgen manar på Targa 37:an snett ut genom sjögången. En flybridgefärd på lugnt vatten kan vara nog så utmanande, då den minsta gungning förstärks rejält när man kommer några meter upp i luften.
Men systemet jobbar snabbt och effektivt och när vi slår av det blir det nästan plågsamt tydligt hur effektivt det är. Interceptorerna fasar av chocktopparna i körningen, rätar lutningen i sidled, lindrar smällarna när vi går emot sjön och hindrar båten från att skära ner alltför mycket när vi går på diagonalen.

När Båtnytt provkörde Zipwake-systemet, som då var monterat i form av fyra stycken 450 millimeters interceptorer på en ganska trögjobbad 28-fots Bayliner så blev det också väldigt tydligt hur effektivt de jobbar. En ganska seg båt med klara problem att ta sig över planings­tröskeln och lika stora problem att hålla sig i plan i lägre farter fick plötsligt ett helt nytt och mycket bredare fartregister där den gick hyfsat lätt och med ett vettigt gångläge.

Det går att visa med siffror hur effektivt det är utan eller med interceptorer på akterspegeln men det är först vid provkörning, när du snabbt kan skifta mellan av och på, som det blir tydligt hur bra de är.Som jag kan se det så har interceptorer minst två klara fördelar jämfört med traditionella trimplan. Dels handlar det om ­snabbheten. Humphrees system presterar fullt utslag, 50 millimeter på 0,7 sekunder. Det bäddar i sin tur för att man kan få en väldigt snabb automatik som optimerar båtens gångläge i alla ­situationer. Du får bra hjälp för att ta dig över planingströskeln, båten klarar att plana i lägre farter, vilket ger bättre bränsleekonomi och du får hela tiden blixtsnabb hjälp att hålla ett optimalt gångläge i längs- och sidled. Dessutom får du bra stöttning vid kraftiga girar med en mer upprätt båt och snävare svängradie.

Ska man hitta något som kanske avskräcker från att installera interceptorer så är det priset. Eldrivna trimplan kan du få för runt femtusingen medan interceptorerna springer iväg betydligt mer än så. Och i Humphrees fall är det en rejäl skillnad. Men då har de också fler funktioner än Zipwakes.
Men efter att själv ha provat så känns det som att dessa hjälpmedel kan göra mindre underverk även för båtar med ett hopplöst gångläge.

 

Zipwake och Humphree sänker din bränsleförbrukning
En interceptor fäller ut sitt blad vinkelrätt mot akterspegeln och har med hjälp av snabba servon och mjukvara en funktion som är överlägsen traditionella trimplan, men dock till ett högre pris.
Zipwake och Humphree sänker din bränsleförbrukning
Så här kan en ­installation av Humphrees system ut.

En kul grej i sammanhanget är att både Zipwake och Humphree är svenska företag som också tillverkar sina produkter här på hemmaplan. Humphree är Göteborgsbaserat och har arbetat med olika former av stabiliseringssystem för båtar sedan 2002. De har sin största marknad utanför fritidsbåtssegmentet men har till i år lanserat sin X-serie, avsedd att passa för montering på lite mindre båtar, från 25 och upp mot 60 fot.

Zipwake AB slog på stora trumman här hemma under båtmässan Allt för Sjön i februari i 2015 och under våren fanns testbåtar i vattnet.
– I framtiden tror vi att fler båtägare vill ha automatiska system och de kommer ställa krav på stabiliseringsfunktioner. Likt det vi ser i bilbranschen kommer de här automatiska systemen vara standard i framtiden och vara en integrerad del i båtarna. Det vi ser nu är att intresset ökar och allt tyder på att vi kommer se fler lösningar på marknaden framöver, avslutar Steffen Fäldt på Humphree.

Fakta Zipwake och Humphree

Produktnamn Zipwake
Bredder (mm) 300, 450, 600, 750
Båtstorlekar (fot) 20-60
Maxfart 60 knop
Bladets slaglängd (mm) 30
Reaktionstid fullt utslag (s) 1,5
Matarspänning (V DC) 12-32
Förbrukning (W) Max 25
IP-klass 68
Pris kit exkl. montering (kr) Från 14 900 (KB300-S)
Funktioner Auto pitch (ändrar trimvinkel) Auto roll (håller sidobalansen)
Avsedd för (typ av skrov) Halvplanande och planande skrov
Material –
Info Zipwake.com, batsystem.se

Produktnamn Humphree
Bredder (mm) 300-1500 i 50 mm steg
Båtstorlekar (fot) 25-330
Maxfart Ingen övre gräns
Bladets slaglängd (mm) 50
Reaktionstid fullt utslag (s) 0,7
Matarspänning (V DC) 11-24
Förbrukning (W) –
IP-klass 67
Pris kit exkl. montering (kr) Från 37 500 (X 300)
Funktioner Auto-trim (ändrar trimvinkel),
Auto-list (håller sidobalansen),
Coordinated Turn (balanserar upp båten i svängar)
Active (aktiv och kontinuerlig stabilisering av gångläget)
Avsedd för (typ av skrov) Halvplanande och planande skrov, katamaran och trimaran
Material Kompositmaterial och rostfritt stål
Info Humphree.com


Text: Jens Augustinsson • 2015-12-22
ArtiklarLivetOmbord
Scroll to Top