Båtexpert Joakim Hermansson

Experten svarar: Vågar jag köpa en äldre båt med balsalaminat i däcket?

Vår segelbåtsexpert Joakim Hermansson svarar på vad som kan hända under skalet på äldre båtar.

Text: Joakim Hermansson • 2017-10-03 Uppdaterad 2022-03-23

Fråga:
Hej !
Tänker eventuellt köpa en Contrast 362 1988. Läste att den har balsalaminat i däcket fram till 2002 och därefter bytes till divinylaminat. Är det en risk att köpa Contrast med balsalaminat?

Mvh Joacim
 
Svar:
Hej Joacim,

Trevligt att du spanar efter en Contrast 362, som är en generellt sett välbyggd kvalitetsbåt med handlaminerad sandwichkonstruktion. Så länge konstruktionen är tät och i gott skick har det ingen större betydelse om man använt balsaträ eller någon typ av PVC-skum, som exempelvis Divinycell eller Airex.

Det är först om det trängt in vatten som det organiska materialet balsaträ kan ruttna, medan syntetisk PVC står emot fukt och väta något bättre. Båda alternativen är dock känsliga för den frostsprängning som gärna uppstår när vatten har fått tränga in mellan laminaten. Så kolla just det exemplar du är spekulant på noga och ta gärna hjälp av någon kunnig person om du känner dig osäker.

Besiktningsmän, varvspersonal, plastskadereparatörer eller andra proffs har mer erfarenhet, och kan ofta göra bättre bedömningar än vad vi vanliga seglare klarar av.

Lycka till med ditt båtköp!
Joakim Hermansson

Läs mer: Besiktningsmannen varnar för gamla teakdäck på Hallberg Rassy

 
 

Text: Joakim Hermansson • 2017-10-03
Båtexpert Joakim HermanssonLivetOmbord
Scroll to Top