Båtexpert Joakim Hermansson

Vad betyder bakåtsvept?

Fråga 2014-02-26 I segelbåtstester brukar det ofta stå att riggen har ”svepta spridare”. Vad betyder det och vad är det bra för? Anna   Joakim Hermansson svarar Hej Anna, Svepta spridare betyder att spridarna är vinklade något akterut jämfört med tvärskeppslinjen. Vanliga vinklar är 10–20 grader. Bakåtsvepta spridare kräver att vantfästenas placering är på motsvarande

Text: Redaktionen • 2014-02-26 Uppdaterad 2022-03-22

Fråga 2014-02-26

I segelbåtstester brukar det ofta stå att riggen har ”svepta spridare”. Vad betyder det och vad är det bra för?
Anna

 

Joakim Hermansson svarar

Hej Anna,
Svepta spridare betyder att spridarna är vinklade något akterut jämfört med tvärskeppslinjen. Vanliga vinklar är 10–20 grader. Bakåtsvepta spridare kräver att vantfästenas placering är på motsvarande avstånd akter om mastfoten. När vanten sedan spänns innebär det att masten dras akterut och att förstaget därmed sträcks. Masten står på detta sätt upp i viloläge utan annat stöd akterut än vanten. Så snart man börjar segla behövs dock ett häckstag för att kunna justera förstagssträckningen ytterligare.
Fördelar med svepta spridare är att man inte behöver backstag som ska sträckas och släppas på var sida i stagvändningarna, utan man klarar sig med ett enkelt häckstag. Det blir alltså enklare och säkrare att stagvända och segla, varför nästan alla cruisingbåtar har svepta spridare.
Ta gärna hjälp av en professionell riggare om du känner dig osäker och vill ha mer hjälp med din rigg.
Joakim


Text: Redaktionen • 2014-02-26
Båtexpert Joakim HermanssonLivetOmbordFråga expertenSegelbåt
Rulla till toppen