Båtexpert Joakim Hermansson

Vad betyder SRS?

Fråga 2014-02-26 Vad betyder egentligen SRS-talet som brukar anges för segelbåtar? Kan man utläsa hur snabb båten är från det? Sebbe     Joakim Hermansson svarar Hej Sebbe, SRS står för svenskt respitsystem och är ett handikappsystem som används för att olika båttyper med varierande prestanda ska kunna kappsegla mot varandra på någorlunda rättvisa villkor.

Text: Redaktionen • 2014-02-20 Uppdaterad 2022-03-22

Fråga 2014-02-26

Vad betyder egentligen SRS-talet som brukar anges för segelbåtar? Kan man utläsa hur snabb båten är från det?
Sebbe

 

 

Joakim Hermansson svarar

Hej Sebbe,
SRS står för svenskt respitsystem och är ett handikappsystem som används för att olika båttyper med varierande prestanda ska kunna kappsegla mot varandra på någorlunda rättvisa villkor. SRS är det mätetal som används mest frekvent i breddkappseglingar såsom Tjörn Runt och Lidingö Runt, liksom en lång rad mindre skärgårdskappseglingar.
SRS introducerades för fem år sedan och tog då över efter föregångaren LYS, som alltså inte finns längre. SRS baseras på en matematisk formel som kan förändras av SRS-gruppen inom Svenska Seglarförbundets tekniska kommitté. Det är båtens tänkbara teoretiska prestanda som värderas i formeln.
Båtar som inte avviker från standard tas upp i SRS-tabellen med ett SRS-tal som är gemensamt för alla båtar av den typen, och som varken kräver åtgärder eller ekonomiska insatser från båtägaren. Avviker din båt från standard kan du behöva ett SRS-mätbrev, som kostar 1 700 kronor per år att ta ut. Det mer avancerade SRS-v (där v står för verifierat) kräver en auktoriserad mätmans medverkan och blir därför ännu något dyrare.
Ju högre SRS-talet är, desto snabbare förväntas din båt segla. Exempelvis har en gammal Vega SRS 1,001 medan en modern F18-katamaran har SRS 1,64. På www.svensksegling.se kan du hitta hela den aktuella SRS-tabellen.
Lycka till med kappseglandet!
Joakim

 

 

Folke frågar

 

Hej Joakim!

Jag har SRS-mätbrev till min båt och betalar 320 kronor för 2014 (förnyelse av mätbrevet). Vad har du fått 1.700 kronor ifrån?
Mvh
Folke

 

 

Hej Folke,
först vill jag be om ursäkt att jag inte svarat tidigare, ledsen för det. Sedan vill jag också beklaga att jag skrivit fel prisuppgift. Jag hittade uppgiften om 1.700 kronor i en artikel jag tidigare skrivit för Segling, och som jag faktiskt trodde att jag låtit Svenska Seglarförbundets mätbrevsguru Göran Olsson kontrollera. Men tydligen inte…
Nåväl, jag vill gratulera dig till att ha betalt 320 kronor för förnyelsen av ditt mätbrev. Det betyder att du var ute i god tid och fick högsta rabatt! Sedan den 22 april är priset 400 kronor. Hela prislistan finns på http://svensksegling.se/Batteknik/SRS/SRS-matbrev/Prislista2014/
Önskar dig framgångsrika och kul kappseglingar!
Joakim


Text: Redaktionen • 2014-02-20
Båtexpert Joakim HermanssonLivetOmbordFråga expertenSegelbåt
Rulla till toppen