Båtexpert Joakim Hermansson

Vilken trailerbar segelbåt ska vi välja?

Fråga: Hej, jag har en seglingsfråga till er. Jag och min pappa funderar på att köpa en mindre segelbåt (2-4 kojplatser) , vi bor i Stockholmsområdet men har även landställe vid Siljan. Av den anledningen och att vi har tillgång till stor garageuppfart för förvaring av en segelbåt, vill vi köpa en trailer-bar. Har sett

Text: Joakim Hermansson • 2016-06-17 Uppdaterad 2022-03-22

Fråga:

Hej, jag har en seglingsfråga till er. Jag och min pappa funderar på att köpa en mindre segelbåt (2-4 kojplatser) , vi bor i Stockholmsområdet men har även landställe vid Siljan. Av den anledningen och att vi har tillgång till stor garageuppfart för förvaring av en segelbåt, vill vi köpa en trailer-bar.

Har sett lite olika möjligheter med fällköl/sänkköl och centerbord, men även hört att båtar med lägre fast köl även går att ”traila” om masten är nedmonteringsbar. Vi vill ha något som går lätt att få upp och ner ur vattnet och har tittat på lite olika modeller runt 20-25 fot. Vi har en budget på under 50 000 kronor inklusive det eventuella renoveringsarbetet som skulle tänkas tillkomma. Så ingen Mcgregor 26X eller liknande tyvärr.

Tänkte bara höra om ni har något tips på bra trailingsbara båtar som är lättseglade för personer med liten seglingsvana och om det är några andra tips ni har som man bör tänka på vid köp av denna typ av båt? 

Tack så jättemycket på förhand!

Nicolina Lindblad 

 

Svar: 

Hej Nicolina,

Riktigt kul att ni överväger en trailerbar segelbåt. Som du skriver är den ett finfint alternativ om man saknar båtplats eller enkelt vill kunna upptäcka nya vatten både i närheten och längre bort.

Nere i Europa, och kanske främst i Polen, har trailerbara segelbåtar länge varit populära. Skippi, Maxus, Odin, Mariner och Haber är exempel på polska märken med trailerbara båtar på programmet. Svenskdesignade Fabola Campus, som byggs i Estland, är en båt som blivit mycket populär här hemma.

Ju plattare en båt är i botten, desto mer underlättas sjösättningen från trailer på en vanlig sjösättningsramp eller strand. Även de minsta kölar eller utstickande kölbulbar på hissbara kölar, kan medföra att en kran måste användas vid sjösättningen. Och då har ju en del av vitsen försvunnit, eller hur?

Med en budget på 50 000 kronor bör ni kunna hitta en hyfsad begagnad båt med några år på nacken, utan alltför mycket renoveringsbehov. Fabola Campus skulle kunna vara lämplig för er, om ni kan hitta ett fint exemplar. Men samtidigt skulle jag säga att det snarare gäller att hitta ett fint exemplar, än just ett speciellt båtmärke.

Lycka till med ert fortsatta båtliv. Mejla gärna igen och berätta vad ni valde och hur det gick!

Joakim


Text: Joakim Hermansson • 2016-06-17
Båtexpert Joakim HermanssonLivetOmbordFråga expertenSegelbåt
Rulla till toppen