Flera miste livet till sjöss förra året. Arkivbild. Foto: Elinor Karlin

Båtnytt

23 personer omkom på sjön – färre än 2020

Fler än på många år dog i den svenska yrkesjöfarten förra året, men totalt sett sjönk dödssiffrorna på sjön under 2021. Så sammanfattar Transportstyrelsen årets statistik.

Text: Elinor Karlin • 2022-01-17 Uppdaterad 2022-01-17

Under 2021 minskade dödsfallen på sjön, till 23 fall i jämförelse med 27 stycken föregående år. Precis som tidigare var majoriteten av de förolyckade män, äldre än 40 år. Endast två stycken var kvinnor. Detta enligt statistik från Transportstyrelsen.

– Det absolut viktigaste när det kommer till sjösäkerhet är alltid använda flytväst, avstå från alkohol när man är ute på sjön och att vattensäkra mobilen så att man kan larma om olyckan är framme, säger Jonas Bjelfvenstam, Transportstyrelsens generaldirektör, i ett pressmeddelande.

Fyra av dödsfallen har inträffat i hamnmiljö och ytterligare fyra stycken bredvid bryggor. Nio stycken omkom på insjöar och tre av dödsolyckorna har koppling till vattenskotrar.

LÄS MER: Man avled efter olycka med vattenskoter

Historiskt sätt har flytvästanvändande varit en tydlig riskfaktor bland dödsolyckorna. 2020 inträffade 27 dödsfall, och endast fyra personer konstaterades bära flytväst. Små och öppna båtar är svårare drabbade av dödsfall än större båtar.

Något som däremot ökade något var dödsfallen i den svenskflaggade yrkessjöfarten. Två personer omkom i två olika olyckor, vilken är den högsta dödssiffran sedan 2014. I det ena fallet är en person fortfarande saknad och båda dödsfallen inträffade på arbetsbåtar under 15 meter. Nu fokuserar Transportstyrelsen sitt tillsynsarbete mot den fartygsgruppen, då de pekats ut som riskgrupp.


Text: Elinor Karlin • 2022-01-17
BåtnyttNyheterFlytvästSjöräddningVattenskoter
Rulla till toppen