Jesper Andersson, vd på det nya varvet, visar upp sin jolle på mässan Allt för sjön. Foto: Elinor Karlin

Allt för sjön

Allas vår tvåkrona seglar vidare från nytt varv

Tillverkningen av Sveriges mest populära jollar har fått ny ägare. Vi träffar Jesper Andersson, vd på Krona Varv.

Text: Elinor Karlin • 2023-03-14 Uppdaterad 2023-03-15

Den klassiska svenska segeljollen Tvåkrona har fått en ny tillverkare. Efter att konstruktören Erik Thorsell gått bort sommaren 2021 var framtiden för jollen oviss – men sedan ett drygt år tillbaka tillverkas nu jollen av Krona Varv AB. 

– Och det går bra för oss! Folk vill fortsätta segla tvåkrona, det är en rolig båt, säger Jesper Andersson, vd på Krona Varv och även chef för ägarbolaget Allemankoncernen som bland annat driver verksamheten i Stockholm för Sjösportskolan. 

Han ställer ut på årets upplaga av Allt för sjön, med en jolle som fått sig en helt ny logga mot de gamla tvåkronorna. Jollen har varit den största SM-klassen för flermansjollar, vilket innebär att intresset för att köpa nya jollar lever kvar i högsta grad. Första året sålde de 13 jollar. Dessutom har de en omfattande försäljning av reservdelar. 

Jollarna tillverkas fortfarande på samma fabrik i Västervik, så alla seglare kommer att känna igen sig på den nya jollen. Seglingsegenskaperna måste dessutom bevaras för att inte äventyra dess status som kappseglingsjolle. 

– Seglingsegenskaperna är desamma, men det finns ju alltid en del småsaker att bättra på. Till exempel kommer alla jollar riggade för spinnaker nu för tiden, och så har vi gjort lite justeringar för att centerbordstrumman ska bli mer stötdämpad och klara grundstötningar bättre, säger Jesper Andersson. 


Text: Elinor Karlin • 2023-03-14
BåtnyttAllt för SjönBåtmässaJolle
Rulla till toppen