De båda vd:arna och arrangörerna Mats Eriksson (Sweboat) och Magnus Rassy (Hallberg-Rassy) har åter sammanfört sina flytande båtmässor. Foto: Elinor Karlin

Orust sailboat show

Arrangörerna nöjda efter mässhelg på Västkusten

I helgen genomfördes två flytande båtmässor på västkusten. Marstrand Motorboat Show samt Orust Sailboat Show med Öppet varv, på Hallberg-Rassys varvsanläggning i Ellös. Det är första gången man delar upp det på det här viset, med motorbåtar och segelbåtar på varsin plats. Mats Eriksson och Magnus Rassy sammanfattar arrangemanget under helgen

Text: Elinor Karlin • 2022-08-29 Uppdaterad 2022-09-05

– Hallberg-Rassy har sitt varv öppet här inne, vilket är fantastiskt och skitläckert. Det gör mässan ganska unik. Orust Sailboat Show markerar något nytt och på sikt vill vi kunna ha det här på fler ställen på Orust. Och kanske börja locka lite utländska besökare igen, säger Mats Eriksson, vd på Sweboat.

De senaste åren har Sweboat endast arrangerat båtmässa i Marstrand, men så har inte alltid fallet varit historiskt. 

– Vi var tillsammans här i Ellös i 25 år, sen blev det många båtar som ville skapa en egen mässa och tyckte Marstrand var bättre. Då ville vi dit, för det var större delen av branschen som ville dit. Sedan har Rassy fortsatt ha sitt Öppet varv, samtidigt som vi startade Marstrand Boat Show. Men de två har konkurrerat och eftersom vi har haft samma helg har det varit ganska slitsamt. Då försöker vi köra en mässa bara för segelbåtar här på Ellös, och för motorbåtar på Marstrand. 

Ryktet går på bryggan att det finns en del utställare som längtar tillbaka till Marstrand. Hur ser ni på det?

– Ja, så kommer vi få höra i all evighet, absolut. Frågar du mig så är Marstrand en bättre plats. Dit kan fler ta sig, det är närmare Göteborg, det finns mer att göra. Man kan bo över, det finns fler krogar och butiker… Men de som kommer hit är väldigt inriktade på att se båtarna och grejerna. De är inbitna seglare helt enkelt, vilket är lönsamt för de här utställarna på kort sikt. Men vi har uppdrag från hela branschen att locka ut fler i båtlivet så att vi har kunder även i framtiden… 

Har besökarna varit intresserade av att komma hit då, på den första stora båtmässan efter pandemin?

– Ja, absolut, absolut! Nu får vi sammanfatta två mässor, vissa har valt att vara på Marstrand i stället förstås. Just här i Ellös kanske inte det är fler människor än det brukar vara, men det sammantaget med Marstrand gör nog att vi har fått betydligt fler besökare totalt sett.

Men det låter ändå som att ni vill fortsätta med det här arrangemanget?

– Ja, absolut. De första tre åren har vi kontrakt, så det är det allra minsta. Nu när vi gör en så här stor förändring, med två mässor samtidigt, då får vi axla upp med dubbla besättningar. Dessutom har vi mässan i Stockholm nästa vecka, då måste vi ha en långsiktighet redan vid grundtankarna. 

Även Magnus Rassy, vd för Hallberg-Rassy, är nöjd med mässan. Även om inomhusmässorna ställdes in den senaste vintern på grund av pandemin, så ändå Orustvarvet ointresserade av att delta. Även nästa vinter tänker de främst att åka på Boot i Düsseldorf. 

– Det finns ingen ekonomisk verklighet i inomhusmässor, vi kan inte bygga en båt och skicka till andra sidan jorden för att ha som mässbåt. Vi är beroende av att kunna låna in lokala kundbåtar. Det kan man göra så mycket enklare med en flytande mässa. 

Han är också nöjd med att fortsätta kunna erbjuda sitt öppna varv under mässhelgen. 

– Det finns ju fantastiskt många fina båtar att se på, framförallt så får man se båtbyggeri, hur det går till. Vi har 18 båtar i produktion där alla kan gå runt och titta i, och det pågår produktion i båtbyggeriet även på helgen. Det är mycket väl värt att se, säger han.

Öppet varv där båtbyggeri kunde beskådas. Foto: Elinor Karlin

Text: Elinor Karlin • 2022-08-29
BåtnyttBåtmässaHallberg-RassyOrust Sailboat ShowSweboat
Rulla till toppen