Solen strålade som vanligt över Rivieran när Cannes öppnade upp sina bryggor för flytande båtmässa. Foto: Elinor Karlin

Cannes Yachting Festival

Foil och eldrift – highlights från Cannes

Rivieran är mer än bara jätteyachter. Bärplan och elbåtar tycks vara framtiden om man ska tro experterna på Cannes Yachting Festival. Vi tar en runda och kikar efter de roligaste grejerna.

Text: Elinor Karlin • 2023-09-14 Uppdaterad 2023-09-14

Den här spännande farkosten visades upp under innovationskategorin. En Jetcycle är helt enkelt en flytande sittcykel som enbart drivs av pedaler som du trampar med muskelkraft. Dessutom är den utrustad med bärplan, så när du trampar på lyfts farkosten en halvmeter över vattenytan.

Är det en bil? Är det en båt? Är det en flygande farkost ur en sci-fi-film? Någon slags blandning, visar det sig. En Futur-E Foil är en båt med bärplan, specialdesignad för att bärplanen ska kunna stå stadigt på däcket till en lyxyacht. När du sitter i förarsätet ska det kännas som en sportbil.

Tyska TYDE har tillsammans med BMW designat något som ser ut som ett flytande konferensrum. The Icon är 13,5 meter lång och även den kan foila i hastigheter upp till 30 knop. Den är eldriven med en räckvidd på upp till 50 sjömil i 24 knop.

Köksattrialjer från tyska Silwy, som är utrustade med en kraftig magnet i botten. För alla som inte har en magnetisk båt så finns det också ett underlägg som fäster på plana ytor, går att flytta och inte lämnar något klister efter sig. För förvaring i taket krävs en hård metallyta, som också går att köpa till. Glasen och tallrikarna kommer både i plast, glas och porslin, och tallrikarna går att stapla utan att de trillar isär.

En hård styrpulpetsjolle med eldrift. Den är 3,40 meter lång och går att lasta 410 kilo, ändå väger inte ASTender mer än 67 kilo. Hemligheten ligger förstås i materialet – de är tillverkade i kolfiber.

Även denna Sea Pearl Cat är eldriven, en tvåskrovig jolle som enligt konstruktören ska ha sjövärdighet som en ”riktig båt”. Den är 2,95 meter lång och kan ta upp till fyra passagerare ombord.

Storleken på den här 71-fotskatamaranen kanske inte riktigt matchar svenska farvatten, men den bjuder på spännande teknik. På Sunreef 70 Eco är hela de svarta friborden täckta av solceller, vilket utnyttjas ombord till båtens elmotor.


Text: Elinor Karlin • 2023-09-14
BåtnyttbärplanBåtmässaCannes Yachting FestivalElbåtarfoilingSolceller
Rulla till toppen