Hallberg-Rassy 50, årets lyxbåt 2022. Den innovativa rullmasten i kolfiber är en av anledningarna till att båten fått ett så varmt välkomnande. Foto: Hallberg-Rassy

Båtnytt

Hallberg-Rassy 50 är årets lyxbåt 2022

Från det perfekta träarbetet av utvald europeisk ljus ek i snickerierna, till det mycket välutnyttjade utrymmet i den rymliga sittbrunnen och de prestandahöjande skrovlinjerna av designern Germán Frers lämnar denna helt nya 50-fotare överlägset inte bara sin äldre 55-fots syster bakom sig, utan också större delen av konkurrenterna. Det här är årets lyxbåt 2022.

Text: Elinor Karlin • 2022-01-21 Uppdaterad 2022-01-21

Hallberg-Rassy 50 är årets lyxbåt i European Yacht of the Year. Det meddelades i dag klockan 12 på en digital prisceremoni som livesändes över Youtube. Joakim Hermansson, seglingsexpert på Praktiskt Båtägande, sitter med i juryn och var med och testade båten. 

– Vattenlinjen är längre, här har man tänjt på gränserna och utnyttjat mer än någonsin tidigare. Den är större än den gamla 55-fotaren, det märks inte minst under däck där det är oerhört mycket volym, säger Joakim Hermansson. 

Hallberg-Rassy 50 sjösattes första gången i december 2020 och utmärker sig bland annat med en rullmast i kolfiber från Seldén. Designern är välrenommerade Germán Frers. Den är också utrustad med Hallberg-Rassys egna knappseglingssystem samt dubbla roder. Till inredningen kan man välja ljus europeisk ek. Allt detta tillsammans gör det till en vinnarbåt. 

VIDEO: Häng med på provsegling av Hallberg-Rassy 50

– Det är en kombination av fantastiska seglingsegenskaper, tillsammans med allt annat som man kan få i en lyxbåt. Diskmaskin, tvättmaskin, 1000 liter dieseltank, watermaker… Man kan bli i stort sett självförsörjande. 

Senast en svensk båt fick en utmärkelse i tävlingen var 2019, då det var Arcona 435 som tog hem prestandaklassen. Joakim Hermansson har suttit med i juryn sedan 2010, men får inte själv rösta på de svenska båtarna. Det är inga prispengar med i vinstpotten, men utmärkelsen är av stor vikt ändå. 

– Det är oerhört prestigefyllt, de får den stora äran och kan använda detta i sin marknadsföring, säger Joakim Hermansson.

Ett utförligt test av Hallberg-Rassy 50 publiceras i nummer 3 av Praktiskt Båtägande, som kommer ut i butik i början av mars.

Totalt är det fem olika klasser i tävlingen. De övriga klasserna vanns av Hanse 460 (Årets familjebåt), JPK 39 FC (Årets prestandabåt), Outremer 55 (Årets långfärdsbåt) och Saffier SE 33 Life (Årets specialbåt).


Text: Elinor Karlin • 2022-01-21
BåtnyttNyheterBåttestEuropean Yacht of the YearHallberg-Rassy
Rulla till toppen