De tidiga plastbåtarna är på väg att nå slutet av sin livslängd. Foto: Unsplash

Båtnytt

Ny chans att skrota din båt

Hav- och vattenmyndigheten (HaV) satsar tre miljoner kronor på båtskrotning. Detta i takt med att Sveriges fritidsbåtsflotta blir allt äldre. "Vi hoppas att många nu tar chansen", säger Lisa Bredahl Nerdal, utredare på HaV, i ett pressmeddelande.

Text: Elinor Karlin • 2022-02-28 Uppdaterad 2022-04-01

Innan året är slut hoppas Hav- och vattenmyndigheten att fler ska ha skrotat sina uttjänta fritidsbåtar av plast och glasfiber. För att uppnå det har de nu avsatt tre miljoner kronor till ett skrotningsbidrag, för båtar som väger mellan 200 och 3000 kilo.

– Genom att subventionera privatpersoners båtskrotning stöttar vi samtidigt kommunerna i detta arbete. Vi hoppas att många båtägare nu tar chansen. Men pengarna räcker inte i evighet, så det är först till kvarn som gäller, säger Lisa Bredahl Nerdal, utredare vid HaV, i ett pressmeddelande.

För att få bidraget krävs det att båten är mellan 3 och 12 meter lång, och den får väga max 3 ton. Summan som delas ut är 3000 – 10 000 kronor, beroende på storlek på båt. Det subventioneras på avgiften som båtskroten tar, det blir alltså inte någon kontant utbetalning. Varken transporten till återvinningen eller någon sanering subventioneras heller. HaV räknar med att det i Sverige finns över 100 000 fritidsbåtar som är 40 år eller äldre, och att ett par tusen av dem börjar närma sig sitt slut.

Det är inte första gången som en skrotningspremie införs, senast var 2020. Även 2018 genomförde man samma kampanj, då HaV totalt avsatte 3,2 miljoner kronor, enligt ett riksdagsunderlag. Under bara den perioden ska över 400 fritidsbåtar ha skrotats. Skrotningen samordnas genom webbtjänsten Båtretur.se. Genom dem finns det dessutom möjlighet att hitta begagnade båtdelar till salu, som säljs genom Båtskroten.

– De kommer från de båtar som skrotades i december 2021. På Båtskrotens sociala medier kan man se vad som finns och det går också att kontakta Båtskroten om man är på jakt efter specifika delar, säger Lisa Bredahl Nerdal.

Så är bidraget utformatSå gör du som vill skrota
Stödet till skrotning är 3 000 kronor per båt plus 5 kronor för varje kilo som båten väger (max 10 000 kronor per båt).
Det utbetalas inte kontant utan båtägaren får helt enkelt tjänsten subventionerad upp till maxtaket.
Transporten till återvinningscentralen betalas av båtägaren, liksom eventuell sanering.
Båten ska vara minst tre meter lång och väga minst 200 kilo.
Maxlängd är 12 meter och maxvikt 3 ton.
Källa: Hav- och vattenmyndigheten
Hav- och vattenmyndigheten stöttar det nationella nätverket Båtretur, samordnar insatser för insamling och återvinning av fritidsbåtar.
båtretur.se hittar du mer information om hur du går till väga.

Text: Elinor Karlin • 2022-02-28
BåtnyttLäsvärtLäsvärtMiljö
Scroll to Top