Tvåtaktare med förgasare kan spotta ut upp till 30 procent av bränslet rakt ut i havet. Foto: Liam Briese/Unsplash

Båtmiljö

Nu premieras skrotning av tvåtaktare

Har du en gammal tvåtaktare som du har tröttnat på? Har du en uttjänt båt som ligger och skräpar i onödan? Nu har du möjlighet att skrota båda två gratis.

Text: Elinor Karlin • 2023-12-05 Uppdaterad 2023-12-05

Skrotningspremien innefattar nu även tvåtaktare med förgasare. Det är beskedet när nästa års premie presenteras av Havs- och vattenmyndigheten (Hav). Totalt kommer myndigheten att kunna dela ut 4 miljoner kronor under 2024, och sista datumet att nyttja skrotningsstödet är den 31 december nästa år. 

– Vi hoppas att många båtägare och kommuner nu tar chansen. Men pengarna räcker inte i evighet. Det är först till kvarn som gäller, säger Veronika Rensfeldt, utredare vid Hav. 

LÄS MER: Hundratals båtar har skrotats i år

Sedan i somras har myndigheten meddelat att de hoppas att fler ska skrota sina gamla tvåtaktare med förgasare, eftersom förbränningen i de gamla motorerna är så dålig att en stor del av bränslet åker rakt ut i havet. Men någon kontant ersättning kan man inte räkna med, det enda som skrotningspremien subventionerar är den avgift som Båtretur vanligtvis tar för att utföra själva skrotningen. 

“Stödet är med andra ord inte en summa pengar som betalas ut till enskilda båtägare eller kommuner. Att tvåtaktsmotorer ingår i skrotningsstödet är nytt för i år”, kommenterar Veronika Rensfeldt i ett mejl till Praktiskt Båtägande. 

I somras lanserade Hav kampanjen “Sluta tanka havet!” då de uppmanade båtägare att aktivt fasa ut sina tvåtaktare mot modernare och mer miljövänliga alternativ.

– Byt helst till en elmotor, en fyrtaktare eller en modern tvåtaktare om du vill ha en ny motor, sa då Lina Petersson, sakkunnig i båtmiljöfrågor på Transportstyrelsen.

LÄS MER: Fler ska skrota sin tvåtaktare

Skrotningspremien har delats ut varje år sedan 2018 men tidigare har den bara omfattat uttjänta fritidsbåtar. I år har också maxvikten höjts till 10 ton per båt, och minimumvikten har sänkts till 100 kilo. 

“Transporten till anläggningen bekostar man själv. Om båten skulle behöva saneras bekostar man också det själv”, meddelar Veronika Rensfeldt.


Text: Elinor Karlin • 2023-12-05
LäsvärtBåtmotorBåtskrotHavs och VattenmyndighetenHavsmiljöLäsvärtMiljö
Scroll to Top