Tvåtaktssnurrorna är på väg att gå ur tiden. Foto: Elinor Karlin

Båtnytt

Kampanj: Fler ska skrota sin tvåtaktare

Tvåtaktare med förgasare har gjort sitt i svenska vatten, tycker bland andra Havs- och vattenmyndigheten. Nu lanserar flera myndigheter och branschorganisationer en ny gemensam informationskampanj för att få flera att byta upp sig till modernare utombordare.

Text: Elinor Karlin • 2023-05-19 Uppdaterad 2023-05-19

”Sluta tanka havet!”. Det är namnet på den informationskampanj som kommer från bland annat Havs- och vattenmyndigheten. Målet är att fler ska byta ut sina tvåtaktsmotorer med förgasare mot modernare snurror. En gammal tvåtaktare är nämligen konstruerade som så att upp till 30 procent av bränslet går rakt ut i havet. Det innebär att cirka 2 000 ton bensin släpps rakt ut i våra hav och insjöar varje år.

– Du kan tänka så här: för varje liter du tankar så tankas också vattnet med upp till tre deciliter oförbränd bensin, säger Patrik Cederlöf, projektledare på Länsstyrelsen i Stockholm, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Tvåtaktsmotorer med förgasare ska fasas ut

De hoppas nu att man ska lämna in sina tvåtaktare med förgasare till skrotning. Båtretur, ett nationellt nätverk för båtskrotning, tar kostnadsfritt emot tvåtaktsmotorer under 2023. Nyförsäljning av den här motortypen är förbjuden sedan 2007, men ändå beräknar man att 150 000 stycken finns i våra svenska vatten.

– Byt helst till en elmotor, en fyrtaktare eller en modern tvåtaktare om du vill ha en ny motor. De har lägre bränsleförbrukning, renare avgaser och en lägre bullernivå än tvåtaktarna med förgasare, säger Lina Petersson, sakkunnig båtmiljöfrågor på Transportstyrelsen.


Text: Elinor Karlin • 2023-05-19
BåtnyttHavs och VattenmyndighetenHavsmiljö
Rulla till toppen