Segelbåt som sjunker på Stilla havet. Livflotte syns bredvid.

Arcona 460:n IdaLina sjunker långt ute till havs. En vänbåt lyckades dock plocka upp besättningen, som är oskadd. Foto: Windy Sailings Facebooksida.

Båtnytt

Arcona 460:n IdaLina sjönk i Stilla havet

Hjärtstocken hos IdaLina, en Arcona 460, gick av mitt ute på havet och båten sjönk. Besättningen är dock välbehållen.

Text: Fredrik Olsson • 2024-04-19 Uppdaterad 2024-04-19

Som flera andra medier har rapporterat sjönk den svenska Arcona 460:n IdaLina efter att hjärtstocken gick av. Trots tappra försök att stabilisera den och täta ett stort hål i skrovet fanns inget annat att göra än att överge båten och sjösätta livflotten. En annan svensk båt, IdaLinas vänbåt Windy, eller Pacific Wind, befann sig i närheten och kom till undsättning. De kom fram precis när IdaLina försvann i djupet och kunde plocka upp besättningen.

Så här skriver IdaLinas ägare själva om den otäcka händelsen på Instagram:

”IdaLina har tyvärr förlist igår. Vår hjärtstock gick av och vi kämpade två timmar med att försöka stabilisera hjärtstocken, det slutade med att vi fick skruva bort de två kvadranterna för wire och autopilot och sänka rodret. Tyvärr var nedre lagret redan avslaget och ett 15 centimeter hål fyller båten med vatten. Vi försöker täta hålet med all utrustning för detta vi hade med ombord, en extra länspump 220V jobbade hårt, men det var redan vatten 2 dm ovan durkarna hela båten. De pumpar vi hade räckte inte till så vi fick planerande att lämna båten och packade allt vi hann ta med oss i vattentäta säckar. Nu är vi i säkerhet på svenska båten Pacific Wind som kom fram till oss precis när IdaLina försvann i djupet. Vi är så tacksamma att två av våra svenska vän-båtar vände för att komma oss till undsättning. Vi var i vår livflotte när de kom fram till oss.”

Länk till idalina_sailings Instagram: www.instagram.com/p/C5jHwwZrPaa/?utm_source=ig_embed&ig_rid=812e383e-d607-44c5-bd7e-da58a30507d7

IdaLinas besättning är alltså välbehållen och tänker efter en liten paus uppleva Franska Polynesien ombord på en annan båt.

”Vi vill bara berätta att vi mår bra och försöker se framåt. Vi har lite blåmärken men inga allvarliga skador. Vi får stöd av nära och kära, gamla och ny vänner. Vi har fått kläder och skor från flera båtar och det är vi så tacksamma för. Vi har förstående människor runt om oss som vi kan prata med. Vi har fått erbjudande om att bo ombord på s/y Yaghan och att segla med dem här i Franska Polynesien och på det viset uppleva den dröm vi startade 2017, så vi kommer vara här några månader innan vi åker hem till Sverige. Vi får se vad som händer sedan. Det blir inget Hawaii, Alaska och British Colombia som var planen nästa vinter, vår och sommar. Vi fortsätter beskriva vår resa här på @idalina_sailing utan IdaLina.”

Arcona Yachts var snabba med att skicka ut ett pressmeddelande relaterat till händelsen. Vd Fredrik Malmqvist skriver:

– Vi på Arcona Yachts prioriterar säkerhet och tar denna händelse på stort allvar. Vi har förstått att det uppstod ett brott på hjärtstocken på Arcona 460:n, men vi vet ännu inte hur eller varför. Vi, våra leverantörer och andra nyckelpersoner samarbetar i en utredning av incidenten. Våra tankar går till båtens ägare och deras nära och kära. Vi vill också tacka besättningarna på båtarna som kom till undsättning. Så snart vi vet mer kommer vi att gå ut med mer information. (Vår översättning.)


Text: Fredrik Olsson • 2024-04-19
Båtnytt
Rulla till toppen