Ett antal motorbåtar med utombordare i hamn.

Enligt Larmtjänst ökar båtmotorstölderna i Stockholmsregionen, efter flera års nedgång.

Båtnytt

Trendbrott: båtmotorstölderna ökar

Efter flera års minskning ökar nu båtmotorstölderna igen. Första kvartalet 2024 såg en ökning med 42 %, vilket tolkas som ett trendbrott. I Stockholmsregionen ökade stölderna med 200 %.

Text: Fredrik Olsson • 2024-04-18 Uppdaterad 2024-05-08

Första kvartalet 2024 ökade antalet båtmotorstölder i landet med 42 procent, och i Stockholmsregionen med hela 200 procent, uppger Larmtjänst i ett pressmeddelande. Efter flera års nedgång tyder det på ett trendbrott. Statistiken kommer från Brottsförebyggande rådet och har sammanställts av Larmtjänst. Totalt i hela landet stals under januari till och med mars 139 båtmotorer.

– Att flest stölder av motorer sker i region Stockholm är inte överraskande eftersom där finns flest stora båtar med stora motorer. Detta, i kombination med regionens många färjeavgångar ut ur landet skapar förutsättningar för stölder. Att vi just nu även ser en ökning kan förklaras med att internationella brottsnätverk är aktiva i regionen, förklarar utredare Viktor Eklöf på Larmtjänst i pressmeddelandet.

Diagrammet visar antalet stölder av båtmotorer under första kvartalet 2019–2024. Från Larmtjänsts pressmeddelande.

Men det är inte bara motorstölder som ökar, utan även stölder av annan utrustning, som plottrar och andra skärmar och bensindunkar och flytvästar. Den typen av stölder har ökat de senaste tre åren. Stölder av växelhus har ökat markant, enligt Viktor Eklöf.

– Växelhus är attraktiva för tjuvar eftersom de är värdefulla, saknar unik identifiering och är eftertraktade på den internationella marknaden.

I Göteborgsområdet har båtmotorstölderna minskat på senare år, något som oftast tillskrivs Båtsamverkan. Det är också Larmtjänsts slutsats: Det behövs mer Båtsamverkan i Stockholmsregionen.

Diagrammet visar stöld ur båt under första kvartalet 2019–2024. Bild från Larmtjänst.

I artiklarna nedan kan du läsa om hur du gör för att stoppa tjuven och om samverkan.


Text: Fredrik Olsson • 2024-04-18
BåtnyttLäsvärt
Rulla till toppen