media-dufour-32-sailing-yacht-luxury-1_edited

Ny fransk 32-fotare

Dufours nya minsting

Nya 32-fotaren från Dufour har en innovativ badplattform, som kan kopplas loss och bli en vattenleksak.

Text: • 2021-10-21 Uppdaterad 2021-10-26

När Dufour Yachts från franska La Rochelle i samband med den stora mässan Grand Pavois hade världspremiär på sina hemmavatten för varvets nya 32-fotare, var det nog aktern som tilldrog sig mest intresse. Istället för en vanlig badplattform av glasfiberarmerad plast, har Dufour nämligen försett den nya båten med en uppblåsbar SUP-liknande platta. Den fälls ner mot vattnet precis som en badplattform, men flyter på vattnet och blir därmed inte riktigt lika stabil som en traditionell rigid dito. Praktiskt Båtägandes 80-kilosredaktör Joakim Hermansson klarade dock balansakten utan att plurra.

Den uppblåsbara varianten av badplattform kan också kopplas loss och användas som vattenleksak av både stora och små, men Dufour har utöver det tänkt speciellt på de aktiva människor som önskar ha vindsurfingbräda, kajak eller kanske en SUP med sig ombord på seglingsturen. Ett par av mantågsstöttorna är förstärkta och har försetts med en vadderad rostfri transportställning som kan vridas ut över vattnet, där dylika tingestar smart förvaras.

I sittbrunnen har man skippat rattstyrningen till förmån för en hederlig rorkult som på en båt i den här storleken fyller funktionen mer än förträffligt och dessutom erbjuder långt mer svängrum än med en aldrig så slank rattpiedestal på samma plats. Sittbrunnsbänkarna kan bäddas ut till en stor solsäng, med skuggande skydd över i form av kapellväv som vilar på rostfria teleskopstolpar i pushpit. Nere under däck öppnar inbjudande dubbeldörrar till förpiken, och akteröver hittar vi toa med stort stuvfack innanför samt akterhytt med rejäl dubbelbädd. Umberto Felci har ritat den nya båten, som kommer att presenteras närmare i en kommande utgåva av Praktiskt Båtägande.


Text: • 2021-10-21
Båtnytt32-fotareBadplattformDufourSegelbåtSUP
Rulla till toppen