Kursinerna Martin och Samuel Ek passar på att testa simulatorn när det är lite kortare kö till montern. Lars Linger några handfasta råd för att hålla rorsman på kurs. Foto: Elinor Karlin

Båtnytt

Nya seglarskolan: ”Du kan göra det sittande på en kudde”

Tänk dig att kunna lära dig segla - från vardagsrummet! Seglaren Lars Linger har lanserat ett VR-spel som ska kunna ge alla känslan av att kappsegla med en optimistjolle.

Text: Elinor Karlin • 2023-03-22 Uppdaterad 2023-03-22

Besökarnas stim och stoj ekar i mässhallen, men jag befinner mig i en optimistjolle på Sandhamn. Vågorna plaskar, himlen är klarblå och jag ska segla på en rak linje rätt ut i havet. Det virtuella havet, det vill säga. Den vita linjen ligger klistrad över bilden på ett VR-headset, den ska jag hålla. Den högra spelkontrollen styr rodret, den vänstra skotet. Men mina sinnen sviker mig. I mässhallen blåser inte vinden som jag annars brukar känna efter i ansiktet, jag fastnar i slaget och jollen glider planlöst i vindöga. 

– Du har ju klarat första steget, sedan är det bara att slå. Du kommer att fatta det, säger Lars Linger peppande, även om han egentligen vill att jag ska lära mig titta på skvallersnörena i det digitala seglet istället för att leta efter vinden som inte blåser. 

Jag har precis gjort min första tur i VR-spelet Trim On, en digital seglarskola som har tagits fram av storseglaren Lars Linger. Målet är att den ska vara så verklighetstrogen att barn ska kunna lära sig segla sittande på en kudde. 

– Den kommer kunna välta också så småningom, det är nästa steg som kommer vara klart i sommar. Det vill jag inte ha här på mässan, då kommer alla att ligga upp och ner på golvet hela tiden, säger han. 

En riktig optimistjolle har analyserats för att man ska kunna bygga en digital variant som beter sig på samma sätt. Foto: Elinor Karlin
Med hjälp av två handkontroller kan digitalseglaren kontrollera skot och roder. Men man får vänja sig vid att ta tag i hängpinnen med hjälp av knapptryck. Foto: Elinor Karlin

Det är premiär för spelet som han utvecklat tillsammans med DVA Creative Technology Studio, där han hittade likasinnade som också gillade att segla. Innan dess försökte han samarbeta med utvecklare med gaming-bakgrund, men han upplevde att den pedagogiska biten kom till föga. Det blev för mycket gaming. Här måste du lära dig segla först, innan du får tävla. Han menar att ingen annan på världsmarknaden har gjort något liknande, och tror att det här kommer finnas tillgängligt hos de flesta seglarklubbarna inom en framtid. 

– Det här är en no-brainer. Om de vill att sina elever ska bli riktigt bra på att segla så måste de ha det, annars blir de frånåkta från de som har det. Så är det bara, säger Lars Linger. 

Ingången är seglarförbunden. Efter många meritfulla seglingsår, med bland annat fyra världsmästartitlar, så tror han sig ha rätt kontakter för att sälja in tillräckligt många abonnemang till klubbarna. Men förhoppningen är att inte bara nå ut till de etablerade arenorna för segling, utan också kunna locka nya seglare till sporten. Han nämner alltifrån skolidrotten till verksamhet för sjuka barn, eller barn med funktionshinder. 

– Med ett knappslag kan du slå, du kan sitta i sängen och segla. Det här funkar om du är sjuk eller inte får komma ut på havet av någon annan anledning. Och du kommer lära dig segla, du lär dig så mycket på en dag. Det räcker med två timmar. 

I dagsläget är det en optimist som seglas. Så småningom kommer också en 29er med inbyggd autororsman eller autogast, beroende på vilken position man själv vill segla från. Spelet kommer också komma ut på Appstore och vara tillgängligt för privatpersoner att köpa, och spela med egen VR-utrustning. 

– Du kommer kunna lära dig att lägga till vid en boj, och kroka i en tamp. Du lär dig ta bort tampen, segla därifrån, backa med båten. Lära dig lägga till vid brygga, seglar du in i bryggan så blir det bogstopp.


Text: Elinor Karlin • 2023-03-22
BåtnyttAllt för SjönJolleSeglarskolaTeknik
Rulla till toppen