Praktiskt Båtägandes prylexpert Anders Reuterswärd hittar hela tiden nya prylar för att underlätta båtlivet // Foto: Produktbilder

Båtnytt

Nya, smarta prylar för båten

Åtta nya smarta saker för sommarlivet ombord

Text: Praktiskt Båtägande • 2021-06-29 Uppdaterad 2021-09-21

Nya, smarta prylar för båten

 

Rädda glasögonen

Alla som bär dyrbara glasögon bär nog också på en liten skräck att tappa dem i sjön.

Detta nya flytband ser till att dina glasögon håller sig flytande om de hamnar i vattnet. Bandet har en flytkudde i neopren och går snabbt och enkelt att trä på glasögonskalmarna. Flytbandet är 55 centimeter långt och försett med ett snörlås för justering till önskad längd.

Pris: 100 kronor
Mer info: smartasaker.se

Nya, smarta prylar för båten

 

Ta hand om myggen

Mygg är en plåga som kan förpesta vilken sommarkväll som helst. Biltemas nya LED-lampa lockar till sig myggor med hjälp av UV-ljus och dödar dem med en elektrisk stöt när de närmar sig ljuset.

Den kan också användas som en vanlig lampa. Laddas via USB, kabel medföljer.

Pris: 200 kronor

Mer info: biltema.se

Nya, smarta prylar för båten

 

Tålig lampa

En robust, vattentålig ficklampa är nödvändig i båten till hösten. Safe’n’sound Daylight är gjord i aluminium och har justerbart fokus, tre olika ljuslägen samt SOS-signal.

Ljuskäglans räckvidd är drygt 500 meter. Drifttiden varierar mellan tre och åtta timmar beroende på vald ljusstyrka. IP-klassningen är IP54 och lampan drivs av tre AA-batterier.

Pris: 500 kronor

Mer info: vindico.se

Nya, smarta prylar för båten

 

Stereo med drag

Garmin har lanserat marinstereon MS-RA60 från Fusion, med imfri display och kompakt formgivning. Enheten har inbyggd DAB-mottagare, trådlös uppkoppling, volymkontroll för två oberoende ljudzoner på båten och är vattentålig enligt IPX7. Den inbyggda klass D-förstärkaren ger hög uteffekt för upp till fyra högtalare ombord. Stereon kan styras med fjärrkontroll eller app.

Pris: 2 500 kronor

Mer info: garmin.se

Nya, smarta prylar för båten

 

Pumpa automatiskt

Nytt hos Nautec är helautomatiska länspumpar från Albin pump. Pumparna har inbyggd nivåvakt och finns i flera utföranden, för 12 eller 24 volt, olika kapaciteter och olika slangdimensioner.

Pumpaxlarna är tillverkade av rostfritt stål och höljet består av slagtålig och väderbeständig ABS-plast. En löstagbar integrerad bottensil möjliggör enkel rengöring. Slangsocklar medföljer.

Pris: 500–600 kronor

Mer info: nautec.se

Nya, smarta prylar för båten

 

Portabelt sökarljus

Attwoods XFS LED-strålkastare är slitstark och vattentålig och har flera användningsområden. Den kan användas som en stark strålkastare på 300 lumen, som navigationslampa med rött ljus på 50 lumen för förbättrad nattsyn eller som UV-lampa för att lättare hitta fiskedrag och linor i mörkret.

Den medföljande bygeln ger många monteringsmöjligheter. Lampan drivs med sex AA-batterier och finns i färgerna grå eller kamouflage.

Pris: 800 och 1 000 kronor

Mer info: byggplast-batprylar.se

Nya, smarta prylar för båten

 

Nya ankare

Lewmar har lanserat den helt nya ankarmodellen Epsilon, som bygger på det klassiska Deltaankarets rutformning. Dess form uppges säkerställa snabb infästning och bra hållkraft samtidigt som samma självutlösande funktion och skaftgeometri som hos Delta bibehålls. Epsilon finns i både galvad version i manganstål och i rostfritt stål. De är fullt kompatibla med Lewmars bogrullar och finns i flera storlekar från 6 kilo upp till 63 kilo.

Pris: 1 800–53 000 kronor

Mer info: comstedt.se

Nya, smarta prylar för båten

 

Kraftfullt batteri

Varta har uppgraderat batteriserien Dual Purpose med den nya EFB-tekniken (enhanced flooded battery) som förlänger batteriets livslängd, och den minimala självurladdningen gör batteriet till ett bra val för säsongsbaserad användning.

EFB-tekniken stöder en urladdning på upp till 50 procent av den angivna kapaciteten och har en prestanda som är upp till 2,5 gånger bättre än traditionella batterier. Batterierna lämpar sig för både start och förbrukning.

Pris: 2 500 kronor (prisexempel, 95 Ah)

Mer info: varta-automotive.se

PRENUMERERA PÅ PRAKTISKT BÅTÄGANDE

BESTÄLL HÄR

Här är prylarna du inte visste att du behövde – del 2

Här är prylarna du inte visste att du behövde – del ett


Text: Praktiskt Båtägande • 2021-06-29
BåtnyttTeknikAnders ReuterswärdBåtprylarPraktiskt Båtägande
Rulla till toppen