media-DockSense-VirtualFender_cropped_edited-2

Båtnytt

Parkera båten lättare med kamerasystem

Nu kommer parkeringskamerorna till båtlivet. Både Raymarine och Garmin lanserar system för att underlätta manövrering i låga farter.

Text: Joakim Hermansson • 2021-10-22 Uppdaterad 2021-10-22

Ibland kan båtlivet dra nytta av den utveckling som egentligen främst skett för bilmarknaden. Den senaste tiden har vi nåtts av bulletiner från elektronikleverantörerna Raymarine och Garmin som båda med bara några dagars mellanrum lanserar automatiska kamerasystem. Dessa ska underlätta manövreringen av båten i låg fart i trånga utrymmen, som exempelvis när man ska lägga till. Hur det fungerar i verkligheten har vi på Praktiskt Båtägande inte hunnit testa ännu, men vi återkommer med rapporter så snart vi haft tillfälle att prova på. Till dess får vi nöja oss med den info som leverantörerna själva har gett i sina respektive pressmeddelanden.
Raymarine premiärvisade för ett par år sedan den första prototypen av sitt Docksense Control, ett system som uppges underlätta tilläggningen. Systemet använder en rad stereoskopiska kameror för att upprätta, övervaka och återge en virtuell fenderzon runt båten. Docksense Control, som visas visuellt på en av Raymarines multifunktionsdisplayer, känner enligt ett pressmeddelande exakt av pålar, kajkanter och andra båtar när de börjar inkräkta på omkretsen. Systemet ska hindra båten från att kollidera med ett upptäckt objekt och flytta båten i den riktning som beordras av rorsman via styrspaken, samtidigt som påverkan av vind och tidvatten kompenseras. Utan kommandon uppges systemet hålla båtens position för att minska stressen vid tilläggningen, så att förtöjningen inte behöver snabbas på. Systemet med stereokameror ger en tydlig karta över objekt runt båten, så att de ombord kan se vad som finns i de döda vinklarna.

Raymarines Docksense Control finns nu för båtar med inombordsmotorer och rak axel samt styrsystem med bogpropeller. Systemet ska erbjuda full integrering med inombords- och bogpropellrar och åsidosätta befälhavarens gas- och styrkommandon för att förhindra att båten kommer i kontakt med hinder.
Garmin kallar sitt intelligenta kamerasystem för Surround View, och det ska enligt bolagets pressmeddelande vara marinbranschens första med 360-graders fågelperspektiv. Sex kameror som är monterade genom skrovet ska fungera som lika många extra par ögon, så att föraren snabbt ska kunna se direkt på instrumentbrädan vad som finns runt om båten vid manövrering i låg fart.

Garmins teknologi använder sex 1080p-kameror: en framåtseende kamera vid fören, en bakåtseende kamera vid aktern och kameror som ser åt sidorna på både styrbords och babords sida. När systemet är påslaget visas enligt Garmin en komplett översiktsbild över vad som finns runt om båten med 360-graders video i realtid, direkt på en kompatibel sjökortsplotter eller multifunktionsdisplay från Garmin. Surround View uppges vara framtaget för att maximera vad du ser och minimera döda vinklar. Under körning ska du kunna se en eller två kamerabilder samtidigt och ha ett fågelperspektiv där det också ska vara möjligt att zooma in och panorera runt om båten från valfri individuell kamerabild. Visuell bumper och distansmarkering ska vara andra funktioner i Garmins system, som också uppges vara strömlinjeformat för fabriksmontering.


Text: Joakim Hermansson • 2021-10-22
BåtnyttDocksensegarminkamerasystemRaymarinetilläggning
Rulla till toppen