Pendeltågstrafiken till Älvsjö kommer att vara glesare under årets Allt för sjön. Foto: DavidArthur/Wikimedia Commons

Allt för sjön

Pendelkaos – planera din resväg när du åker till Älvsjö

Äntligen dags för båtmässa i Älvsjö! Men alla som vill resa dit med kollektivtrafik måste planera extra noga.

Text: Elinor Karlin • 2023-03-09 Uppdaterad 2023-03-13

Många reser till mässan Allt för sjön med hjälp av pendeltåg, men i år kan det bli lite snårigare än vanligt. Mässdörrarna öppnar klockan 15 under torsdagen den 9 mars, men pendeltågstrafiken har under dagen dragits med mycket oregelbunden trafik.

– Det har ju varit stökigt i pendeln de senaste två veckorna, på grund av personalbrist hos MTR. Därför har vi en planerad reducering just nu på 17 procent, utspritt över dygnet. Det är planerat att pågå fram till den 19 mars, säger Elin Lindström på SL:s presstjänst.

Personalbristen har uppstått i samband med att MTR valt att börja avveckla tågvärdarna ombord på pendeltågen. Allt fler pendeltågsförare har valt att sjukskriva sig, vilket har resulterat i att ännu mer trafik än de planerade 17 procenten har fått ställas in. Under torsdagsförmiddagen går det vissa perioder bara ett pendeltåg förbi Älvsjö i timmen.

– Det har blivit flera akuta inställda avgångar vilket har gjort att man i perioder har fått reducera trafiken med 30–50 procent, så det har blivit ganska kraftig påverkan, säger Elin Lindström.

Hur det kommer att se ut till helgen är svårt att sia om, men hon rekommenderar alla som ska resa till Älvsjö med pendeltåg att vara ute i god tid. Håll också uppsikt i reseplaneraren: Även inställda avgångar visas i sökresultaten, men viktig reseinformation markeras med en triangel.

– Det är möjligt att vi får en lite bättre stabilitet till helgen, men det är beroende på personalläget som MTR ansvarar för. Det finns också möjlighet att resa på annat sätt, man kan till exempel ta tunnelbanan till Telefonplan och ta bussen därifrån. Älvsjö har en stor bussterminal.

Resorna dyker upp i reseplaneraren även om de är inställda. Håll uppsikt på varningstriangeln.


Text: Elinor Karlin • 2023-03-09
BåtnyttAllt för SjönBåtmässa
Rulla till toppen