Foto John Jonsson, Sjöräddningssällskapet

Båtnytt

Sjöräddningen ryckte ut 800 gånger i somras

Fritidsbåtarna orsakade den största delen av Sjöräddningens insatser under juni, juli och augusti

Text: Joakim Hermansson • 2021-10-25 Uppdaterad 2021-10-27

När Sjöfartsverkets nationella Sjö- och flygräddningscentral summerade sin sommar uppgick antalet sjöräddningsinsatser till närmare 800. Flest i Västra Götaland, följt av Stockholms län och Skåne län. Och det är fritidsbåtarna som orsakar de allra flesta insatserna.
– Sommarmånaderna innebär högsäsong för vår sjöräddningsverksamhet och går också hand i hand med fritidsbåtssäsongen. I likhet med fjolåret fortsätter den breda majoriteten av alla inkomna larm att handla om olika fritidsbåtar. Det fina sommarvädret kan tillsammans med fler nyblivna båtägare ha bidragit till denna utveckling, säger Annika Vestergård, chef för Sjöfartsverkets nationella Sjö- och flygräddningscentral.
– Motorhaverier och grundstötningar utgör tillsammans med snabba väderomslag några av sommarens vanligaste larmorsaker, fortsätter hon.
Sett till antalet sjöräddningsinsatser blev juli den mest intensiva sommarmånaden för Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningscentral med totalt 345 insatser, följt av juni (183) och augusti (174).


Text: Joakim Hermansson • 2021-10-25
BåtnyttSjöräddningssällskapet
Rulla till toppen