Båtmässan genomfördes senast 2020. Foto: Emmy Jonsson/Svenska Mässan

Båtmässan i Göteborg

Tre år senare – äntligen dags för Båtmässan

Förra året gick de ut självsäkert, men ändrade restriktioner gjorde att de fick ställa in med bara veckor kvar till mässtarten. I år tyder allt på att det blir en Båtmässan i Göteborg igen.

Text: Elinor Karlin • 2023-01-31 Uppdaterad 2023-02-03

På lördag inleds Båtmässan i Göteborg, efter två års uppehåll. Senast den kunde genomföras var i februari 2020, strax innan pandemin utbröt i Sverige. Vi pratar med Jacob Ryder, ansvarig för mässan, när det bara är dagar kvar till mässpremiären. 

Hur går det?

– Det går bra, just nu håller det på att rulla in båtar för fullt i mässhallarna, vilket är otroligt glädjande att se efter ett så långt uppehåll. Alla som springer på mässgolvet är förväntansfulla och ser fram emot det här väldigt mycket. Man har längtat efter att få ställa ut, och efter att få träffa både nuvarande och framtida kunder. 

Det är tre år sedan sist. Förra året var ni snöpligt nära, men fick ställa in i mitten på januari. 

– Det var väldigt tungt att ställa in så sent förra året, men det gör ju också att vi känner att det är extra kul den här gången. 

Så vad säger de blivande besökarna? Hur har biljettförsäljningen gått?

– Den ser bra ut. Vi ligger lite före föregående mässa och har egentligen upplevt hela hösten att det finns en efterfrågan, det är många som frågar när biljettsläppet börjar. Vi är övertygade om att även från besökarhåll så har man saknat sin favoritplats att träffas på, det finns ett uppdämt behov. 

Den norska mässan i Oslo fick ställa in på grund av svårigheter att boka in utställare. Det oroliga konjunktur- och världsläget ställde till det. Vad indikerar era utställare?

– Vi konstaterar att vi har över 200 utställare på plats, fullt i hallarna och gott om både båtar och nyheter på mässgolvet. Vi har också många norska varumärken: Nordkapp, Marex och Saga bara för att nämna några. Vi tycker att vi har en jättefin utställning som kommer att öppna här till helgen. 

Vad tycker du själv blir roligast att visa upp?

– Alla aktiviteter och inspirationsinslag. Vi har aldrig haft såhär många aktiviteter som besökare kan testa på, alltifrån dykning till radiostyrda segelbåtar. Vi har en sportfiskesimulator som är ny för i år. Vi har också en stor bassäng där man kan testa diverse flytetyg. Det är kul att så många får chansen att testa på båtlivet här. 

Pandemin har också medfört att vi fått en del nyblivna båtägare. Det här blir deras första inomhusmässa i Sverige. Hur har ni jobbat med mässan för att behålla deras intresse?

– Det är fantastiskt glädjande att båtlivet har fångat ett så stort intresse, men vi vill också locka in dem som står på tröskeln och är nyfikna på båtlivet. De som kanske åkt båt med kompisar och nu är sugna på att skaffa eget. Därför har vi satsat mycket på aktiviteter, för att övertala besökarna att ta steget in i båtlivet helt enkelt. 

Om man tittar i utställarlistan på er sajt så kan den ge intryck av att man saknar en del välkända varumärken – men i själva verket döljs de bakom återförsäljare. Hur ska man i förväg veta vilka båtar som faktiskt går att se på mässan?

– Det har våra vänner på Sweboat tagit på sig att lösa. På torsdag kommer de gå runt och dokumentera alla båtar på mässan, och sen kommer allt att finnas på sajten Sökbåt.se. Och som vanligt kan vi konstatera, att eftersom vi är den första mässan ut i Skandinavien så är det här man hittar alla nya modeller. Vi presenterar över 30 nya båtmodeller på mässan så vill man vara först ut att se dem så är det värt ett besök helt enkelt.

Båtmässan
Datum: 4-12 februari 2023
Plats: Svenska Mässan

Öppettider:
Måndag–fredag kl. 12–20
Lördag–söndag kl. 10–18


Text: Elinor Karlin • 2023-01-31
BåtnyttBåtmässaBåtmässan
Scroll to Top