Som en del i besättningen ombord på Surfer Girl, en Beneteau First 36.7, fick Martin Leisborn uppleva kappsegling för första gången. Foto: Martin Leisborn

Video

TV: Följ med ombord på kappseglingen Tjörn runt

Segling i kulingvindar i hastigheter om 8-9 knop. Det gick vilt till när Martin Leisborn fick prova på kappsegling för första gången.

Text: Elinor Karlin • 2022-09-26 Uppdaterad 2022-09-26

Martin Leisborn har seglat hela sitt liv – men kappsegling har han aldrig provat förr. Den 21 augusti fick han äntligen chansen att hänga på en besättning under den klassiska seglingstävlingen Tjörn runt. 

Så spännande! Hur gick det för er i tävlingen?

– Först var vi på plats 51, men när de justerat resultatet så slutade vi på plats 91 av ungefär 200 båtar. Det är bra, i och med att vi aldrig seglat ihop tidigare, och vår skeppare Mattias tog med två nybörjare. Han var också nöjd. Vi seglar främst för att det är kul, även om han tar det väldigt seriöst. Men trevligt har vi ombord. 

Hur kändes det då att kappsegla för första gången?

– Det var spännande! Adrenalin och pirr i magen. Det är annat än semestersegling. Under tävling är vi sex–sju likasinnade som alla vill trimma på seglen hela tiden, det är ingen som klagar. Då maximerar vi fart och det ger en intressant tillfredsställelse. På semester vill besättningen kanske luta sig tillbaka och sola på fördäck i stället. 

Det måste krävas ett gott ledarskap ombord?

– Ja, det är väldigt lärorikt. Man måste kunna ryta i och det betyder inte att man är arg. Det är bara väldigt bråttom ibland. Då får man inte heller ta illa upp om man blir ryten åt. Jag hade hand om avlastarna, då gäller det att i exakt rätt sekund släppa rätt fall, så att de inte trasslar in sig. 

Hur provar man bäst på kappsegling för första gången?

– Man ska nog känna någon, det är ju inte bara att dyka upp. Möjligtvis om man kontaktar någon seglarklubb i förväg, det kan man nog göra om man inte har någon båt. Annars så är det nog väldigt bra att känna någon och fråga om man får vara med i besättningen. 

Kan du tänka dig att prova igen?

– Ja, det här var superskoj att prova! Ända sedan jag var liten har jag velat ha möjlighet att få vara med, jag seglade optimistjolle men fick inte vara med för mina föräldrar. I stället lusläste jag en bok om optimistsegling, och trimmade min optimistjolle för hårdvindssegling, lättvindssegling, centerbordet upp eller ner… Jag tycker det är superintressant med trimning och att maximera fart.


Text: Elinor Karlin • 2022-09-26
BåtnyttKappseglingVästkustenVideo
Rulla till toppen