Denna söta Vindö 22 med lite okänd historia ägs och säljs nu av Vindö Marin. "Vi hoppas på rätt människa", säger Håkan Quist. Foto: Elinor Karlin

Orust sailboat show

Vindö 22 auktioneras ut till förmån för Ukraina

Är du sugen på att spontanköpa en båt? Praktiskt Båtägande är på plats på Orust Sailboat Show och spanar in en vacker och söt båt som säljs för att samla in pengar till Ukrainakrisen.

Text: Elinor Karlin • 2022-08-28 Uppdaterad 2022-09-05

På Orust Sailboat Show visas många, vackra långseglande jättebåtar upp. Därför hajar man till lite när man går förbi en nylackerad Vindö 22, som knappt når över bryggkanten. ”Till salu till förmån för Ukrainas folk”, står det i riggen. Henrik Quist på Vindö Marin berättar om båten, som de hoppas ska bli såld innan helgen är slut. Auktionen redovisas på en papperslapp på kajen. När vi passerar har den bara fått två bud och är uppe i 65 000 kronor.

Kan du berätta lite mer om bakgrunden?

– Det är en Håkan i Smögen som har fått båten av sin bästa vän. Han visste inte vad han skulle göra av den riktigt och fick idén att sälja båten och skänka pengarna till Ukraina. Han är medlem i en församling i Smögen och de skickar pengarna rakt av till Ukraina. Han la ut den till försäljning, det var en norsk man som köpte den först men han kom aldrig och hämtade båten trots att han hade betalt den. Norrmannen sa till Håkan att ”Du får behålla pengarna för de har gått till rätt sak”. Då ringde han till oss och sa ”Jag vill att ni köper den”. Då kunde vi inte säga nej, för det var en sån söt båt.

– Vi köpte den och vi visste inte heller riktigt vad vi skulle göra av den men vi lackerade upp den. Vi säljer den här i helgen och vi kommer att skänka pengarna till Håkan och hans församling igen, så i slutändan kommer den att bli betald tre gånger. Det är en jättefin båt, en riktig pärla för den som söker en sådan. Så det hoppas vi, att det kommer rätt människa som vill ha den. Och vi kommer också att stå för vinterförvaringen första året, så den levereras till våren. Så att det inte blir en sådan panikgrej.

Vad har ni sett för intresse för båten?

– Det är väldigt många som är intresserade men det är inte så många som har lagt bud än. På söndag är det slut på auktionen och på måndag låter vi alla bjuda en sista gång.

När Praktiskt Båtägandes webbredaktör passerar så är budgivningen uppe i 65 000. En dag återstår av mässan. Foto: Elinor Karlin
Båten har ett plastskrov, men överbyggnaden är i trä och däcket i teak. Foto: Elinor Karlin

Vad är den värd?

– Det är svårt att säga, det står en i Tyskland just nu som de begär 190 000 för. Jag tror att i Sverige borde den kosta 100 000, den står högre i Tyskland.

Ett riktigt kap alltså?

– Ja, det är det verkligen.

Hur länge har Vindö byggt båtar?

– 1928 ser vi i de äldsta papprena. Vindö Marin startade efter att Vindö gick i konkurs 1981. Vi vinterförvarar och reparerar och sköter båtar. Vi handlar inte med båtar, detta var en engångsgrej för att göra en god sak.

Hur är den att segla?

– Den är ganska enkel att segla. Den är långkölad så det är ingen racerbåt men den är helt okej att segla. Det är en rejäl motor, Det finns ingen toalett men den har pentry och tryckvatten. Den har plastskrov, och så träöverbyggnad med teakdäck. Allting är i fint skick på den. Vi har inte exakt årsmodell på den, men tidigt 70-tal kan vi se på detaljerna.

De som kommer hit, hade de tänkt köpa en båt?

– Nej, det tror jag inte egentligen. Och jag har flera som har vart här flera gånger om och sagt att de måste komma tillbaka, men de hade inte tänkt köpa båt… Vi får väl se vad det blir av med den.


Text: Elinor Karlin • 2022-08-28
BåtnyttBåtmässaOrust Sailboat ShowUkrainakrisenVindö 22
Rulla till toppen