LivetOmbord

Buster L, allroundbåten

Att Buster praktiskt taget är osäljbar på Västkusten men en succé på Ostkusten bottnar i en och samma sak. Byggmaterialet är aluminium.

Text: • 2002-05-31 Uppdaterad 2024-02-16

2002-06-01

Buster L, allroundbåten

ATT BUSTER PRAKTISKT TAGET är osäljbar på Västkusten men en succé på Ostkusten bottnar i en och  samma sak. Byggmaterialet aluminium. Att ett skyddande oxidskikt bildas på naturlig väg och hindrar frätning och korrosion även i salt havsvattenmiljö är ett faktum som inte biter på Västkustens båtfolk. Att aluminium tål kylan på Grönland och hettan i Sahara utan att påverkas och är underhållsfritt har heller inte bitit. Det får Buster leva med. Deras mellanmodell “L” med en längd på knappa fem meter är hur som helst en båt som passar alla kustavsnitt. Och möter en rad behov, t ex stugägaren som vill frakta brädor och barn och dra vattenskidåkare och fiskaren som villa ha en oöm slängbåt lätt att hålla ren. 

Buster L, allroundbåten

I standardversionen finns en styrpulpet om styrbord. Utan svårighet får en till plats om babord – om man föredrar ytterligare en skyddad sittplats framför god framkomlighet. Två sittplatser finns på förtoften och en framför styrpulpeten. Ytterligare två på den aktre toften bakom förarplats. Under gång i planande fart kryper man ner på durken för att få vindskydd, som på alla öppna båtar. Tre utrymmen är låsbara. Tillverkningsnummer är instansat i för och akter. Sittbrunnen är inte självlänsande, men vid bryggan länsas regnvattnet ut. Flytkroppar i friborden gör att båten flyter vattenfylld. Durken är tillverkad av väderbeständig plywood, ytruggad för att minimera halkrisken. Sätena är gudskelov klädda med ett syntetiskt material. Annars vore det svårt att sitta still under gång. Buster L är en god sjöbåt. Men maximalt tillåten motorstyrka 50 hk är i mesta laget. Uppträdandet blir väl sportigt över 30 knop med en person ombord. Båten går mer på än i vattnet och när då den sjunde vågen klappar till den lätta stäven blir kastet brutalt. Jag pratar nu om farter kring 30 knop och 90 cm höga vågor. Buster har byggt båtar sedan Hedenhös och kan vid det här laget snickra ihop aluminiumplåtarna. Finishen är rå.

Buster L, allroundbåten

Text: • 2002-05-31
LivetOmbordTestarkivMotorbåtStyrpulpetVi Båtägare
Scroll to Top