LivetOmbord

Buster Mini

Finska Buster Mini är tillverkad i egen fabrik i hemlandet. Kvaliteten och finishen blir då garanterat höga. Så också priset.

Text: • 2013-07-31 Uppdaterad 2022-06-07
Finska Buster Mini är tillverkad i egen fabrik i hemlandet. Kvaliteten och finishen blir då garanterat höga. Så också priset.

 2013-08-01

Buster Mini
En knappt fyra meters snurrebåt godkänd för max åtta hästkrafter.

Att nya båtar är dyra är ingen nyhet. Inte heller att ett känt fabrikat, medföljande garantier och ett beräknat bra andrahandsvärde bygger prislappen. Buster Mini är den finska tillverkarens minsting. En knappt fyra meters snurrebåt godkänd för max åtta hästkrafter. Skrovet är helsvetsat och håller högsta fininsh. Tofter och en relingsförstärkning är nitade. Tofterna är belagda med ett termomaterial som ger lite värme åt stussen och samtidigt ett bra grepp som gör att man sitter säkert. Vikten är 105 kilo, vilket gör den klart hanterbar att dra upp på stranden för en person. Båtens enda stuv är i aktertoften. Där ryms det en trycktank, batteri och ett par flytvästar. En fiffig ventil vid platsen för dyvikan gör att man kan släppa ut eventuellt regnvatten så fort båten planar. Buster lämnar tre års garanti på skrovet. Motorns garanti går naturligtvis via fabrikatets återförsäljare. Enligt specifikationen från  tillverkaren planar Buster Mini med tre personer och en åttahästare på akterspegeln. Det resultatet fick inte vi vid vårt test. Med två vuxna (95 + 60 kilo) kom den så småningom upp i plan, men först efter viss möda. Är man ensam krävs det att man hänger sig över mittoften för att skrovet ska kliva ur gropen. Båtarna byggs i samma fabriker i Finland som övriga modeller från Buster. Priset är långt ifrån blygsamt. Listpriset för endast båt ligger kring 27 000 kronor. Då ingår ett par lättviktsåror med rejäla årklykor där åran kläms fast. En bra lösning som förhindrar att den glider ur tullen och ner i vattnet. Komplett med en åtta hästars  Yamaha fyrtakt blir notan 53 900 kronor.

Buster Mini
Åtta hästkrafter är max rekommenderad motorstyrka och ett minimum om man vill kunna plana med två, tre personer ombord.
Tofterna är klädda med ett termomaterial. Det kan vara skönt den där frostiga morgonen när vårens första gädda ska upp.

En skanning av liknande båtar på Blocket visar att man med det priset nog är dyrast i segmentet. En Linder 370 Catch är en ren konkurrent både när det gäller märkesstatus, kvalitet och finish. Skrovet är helsvetsat och priset är 22 900 kronor. Då ingår åror, isolerande dynor på tofter samt två förvaringsboxar  och stävögla klass 3. Sedan finns det ett antal båtar av mindre kända fabrikat och priser därefter. Oskwig 370 är en annan liten aluminiumlåda. För 17 900 kronor får du precis som hos Linder åror, isolerade tofter och godkänd låsögla. Tillverkaren skickar dessutom med en mattklädd durk (?). För 26 150 får du den med en fyra hästars Tohatsu. Kimple är ett annat nytt märke på den svenska marknaden. Båtarna byggs i Kina och är något ruffare i finishen än Buster och Linder. Vad gäller priset är Kimple i paritet med Linder.

Buster Mini
Buster Mini

Läs mer från vårt historiska arkiv från 1963 och framåt!

Den här artikeln är en del av vårt premiummaterial. Du betalar snabbt och enkelt med Swish eller kort. Sedan får du tillgång till artikeln via en länk som vi skickar till din mejladress.


Text: • 2013-07-31
LivetOmbordPB PremiumTestarkivMotorbåtStyrpulpetVi Båtägare
Scroll to Top