LivetOmbord

Buster X, möblerbar

Nya Buster X möbleras efter tycke och smak.

Text: • 2007-02-28 Uppdaterad 2024-02-16

 2007-03-01

Buster X, möblerbar

Ljuset dämpas. Det blir mörkt. Rökmaskinerna går igång och sveper in den femtio man starka  församlingen i en dimridå som smakar och luktar 1980-talsdisco. Samtidigt pumpar de finska helgonförklarade schlagervinnarna Lordi upp stämningen med sin redan sönderspelade Hard Rock Halleluja.
Finska Buster har show. Iklädd röcklin och stola börjar företagets försäljningschef presskonferensen med orden Dear Lordi. Lordi är kung i finskt musikliv. Buster är kung i genren aluminiumbåtar. Med den kopplingen och med den pompösa inledningen stiger förväntningarna snabbt: vad döljer sig under det svarta täckelset vid sidan av scenen?
Någon minut senare vet jag.
På redaktionen har rykten surrat om att Buster kommer med något nytt. Vad har vi spekulerat om? En aluribb har varit det hetaste ryktet. Men vissa av oss har trott på en ny hyttbåt som skulle jaga livet ur Silvers hyttvarianter.
Vi hade alla fel. Det som dolde sig under skynket var … en ny Buster. Döpt till Buster X som en symbol för flexibilitet. Ett ord som varit ledstjärna genom projektet.
Avstamp gjordes i bilindustrin. Busters designers har haft MPV-konceptet (Multi Purpose Vehicle) som utgångspunkt. Samma båt ska kunna användas för många syften: ena dagen för att transportera plank, nästa som fiskebåt och dagen därefter för vattenskidåkning. Busters tankesmedja jobbade fram en båt som du själv får möblera. Som bas finns en omöblerad durkyta där du får placera konceptets fem moduler där du vill ha dem.

Buster X, möblerbar

Spelplanen är dock inte helt öppen. Buster har 16 möbleringsvarianter som mall. När du är på det klara med hur du vill ha konsolerna placerade skruvas fyra små fästbrickor fast för varje modul. Och i dessa brickor fäst sedan själva modulen.
Genialt? Knappast. En idé som är snodd från ribbvärlden där du i flera år själv har kunnat möblera båtarna. Men konceptet ger dig som kund möjlighet att skapa din egen Buster. Att lyfta ur och i lådorna efter dagens behov är nog bara ett nyhetens behag. Var ska du ställa dem som du inte vill ha ombord?
Båten bär annars Busters kvalitetsstämpel med den äran. Ett välbalanserat skrov som bjuder dig åkglädje. Med pulpeten akterplacerad mot aktersoffan blir planingströskeln kvick men markant. Det försvinner om pulpeterna flyttas fram en stolsrad. Snabb i svängarna. Lägger sig ned ordentligt när man lägger omkull. Och tar ordentligt tag med stäven på lovartsidan om du är ensam ombord. Sittkomforten är klädd styrpulpet. De svängbara stolarna bjuder bra sidostöd med de stoppade armstöden. Och den vikta aluminiumplåten ger fötterna fäste. Eftersom pulpeten är formgjuten i hårdplast finns alla möjligheter till en fast förberedd plats för plottern. Men den möjligheten har Buster missat. Plottern får sitta där den får plats. Vilket aldrig ger ett bra resultat.
Under luckan på fördäck ett vattentätt stuvutrymme med fasta platser för den löstagbara lanternan och brandsläckaren. Och under skarndäck har båtshaken sina fästen. Ordning!
Att det är framtidens Buster jag nu har sett sammanfattar jag på tåget hem. Skrovet är lackat. Skarndäcksformerna har rundats till. Komforten ombord är plastigt ombonad. Och den ommöblerbara inredningen lär jag får se på fler uppdaterade versioner i framtiden. Sammanfattningsvis har Buster nu lämnat sitt ursprung som oöm arbetshäst för att i stället försiktigt anpassa sig till klädregeln för de fina salongerna. Om detta sedan är rätt väg att vandra – det får framtiden utvisa.

Buster X, möblerbar
Buster X, möblerbar

Text: • 2007-02-28
LivetOmbordTestarkivMotorbåtStyrpulpetVi Båtägare
Scroll to Top