Klassisk profil. På lite håll liknar Swift Trawler sina förlagor från Grand Banks. Foto: Jens Augustinsson

LivetOmbord

Här är trerummaren som planar

Långfärdsbåt med tre rum och kök, enorm takterrass och möjlighet till planingsfart. Välkommen ombord på en motorbåt som även passar seglare.

Text: Lars Guditz • 2016-09-05 Uppdaterad 2021-06-09

Den ursprungliga idén med recreational trawlers, eller cruising trawlers, uppstod i slutet av 1960-talet då den i dag berömde Arthur DeFever fick i uppdrag att rita en fritidsbåt på ett av sina fiskebåtsskrov. Tanken var att det skulle vara en långfärdsmotorbåt som klarar alla väder på alla hav. Den utvecklades sedan till ”urtrawlern” Grand Banks Alaskan, som med sin stora styrhytt, styrplats på taket och den karaktärististiska stäven har kopierats och vidareutvecklats om och om igen av otaliga fabrikanter.

Båttypen är vanlig i stora delar av världen, inte minst i USA och Kanada, men i Norden har den inte slagit igenom lika stort, konstigt nog. För den är väl anpassad till vårt subarktiska kustklimat, den kantiga formen gör att inomhusvolymen blir stor och med kapell kring akterdäck får man en ordentlig glasveranda när det är lite svalare eller myggsvärmarna är täta.

Här är trerummaren som planar
Flybridge är en underbar plats. Lite som en båt i båten, där man nog gärna sitter så fort vädret tillåter. I deplacementsfart är det bara vågorna som hörs. Foto: Lars Guditz

Snabbare än traditionellt

Beneteau Swift Trawler 44 är en modern variant av trawler, skrovet har hårdare slag, alltså vassare möte mellan sidor och botten, än på en klassisk trawler och aktern är utplattad för att göra den halvplanande. Det gör att när du ledsnar på att glida fram kan du gasa på och köra 25 knop istället, det klarar inte en traditionell trawler. Priset är naturligtvis en flera gånger högre bränsleförbrukning, i 6 knop drar den måttliga en liter per distansminut, men förbrukningen fördubblas om du ökar till 9 knop och fyrfaldigas om du sedan ökar till 12 knop eller mer. Två stycken 3,7-liters Volvo Penta D4-300 med tillsammans 600 hästar står för fartresurserna.

 

Förarplats med bryggkänsla

Vid förarplatsen inomhus känner man sig som kapten på ett riktigt skepp, vilket man ju också är rent formellt, eftersom båten mäter mer än 12 x 4 meter. Swift Trawler 44 är ändå förvånansvärt behändig att hantera trots sina 14 meter och 11 ton, i alla fall om du har både akter- och bogpropeller. Då kan du snurra båten runt sin egen axel och finmanövrera den exakt dit du vill inne i hamnen. Den sticker bara 1,05 meter och det är alltså lätt att hitta förtöjning i naturhamn. 

Skönaste platsen är uppe på flybridge, här finns plats för tio personer i sköna soffor, rinnande vatten och kylskåp. På den
aktre delen ryms en tremetersjolle, lägger du i den har du dansgolv här uppe också.

Att sitta på flybridge tre meter över vattenytan och närmast ljudlöst glida fram i 6–7 knop ger definivt mersmak, även för en seglare. Styrplatsen här uppe är komplett med alla instrument som finns vid den ordinarie platsen nere i båten, och i alla väder utom de ruskigaste vill man sitta här uppe.

Här är trerummaren som planar
Salongen är stor och känns ombonad, bordet är flyttbart och soffan i salongen fälls ut till en gästbädd på ett litet kick. Foto: Lars Guditz

Tre rum och kök

Salongen/styrhytten känns både ombonad och rymlig och takhöjden på 198 centimeter räcker till för de flesta. Köket har tvålågig gasspis, gasugn, diskbänk med dubbla hoar och ordentliga avställningsytor och lådor för husgeråd. Här går det att laga mat på riktigt, som i en vanlig sommarstuga. 

Bodelen en trappa ner består av två sovrum och två toaletter, varav den ena har dusch. Ägarhytten i förpiken är riktigt rejäl med en dubbelslaf som inte bara är bred, utan också rejält tilltagen på längden. Den andra hytten har dubbelsäng och fungerar bra för ett gästande par. 

 

Deplacerande är framtiden

Sammantaget är det rymligt och ombonat med två bra sovrum, riktiga stora toaletter och styrhytt/kök/sällskapsrum, allt med ungefär samma standard som man är van vid hemifrån, men med påtaglig skeppskänsla.

Akterdäcket fungerar utmärkt som uteplats och med kapellet uppe blir det en glasveranda som fungerar större delen av året om man har värme ombord. Under gång blir det dock lite brusigt här. 

Deplacerande båtar är det nya svarta, det är det ingen tvekan om. När oljefesten är över om några år kommer det att vara ytterst få som vill spränga iväg en kubikmeter diesel för att komma ut och bada. 

För dem som då vill åka stor motorbåt kommer trawlers med rak axel att bli den stora grejen. Beneteau är ett bra exempel på en framtidens motorbåt, den trivs bäst i deplacementsfart, men går att köra fort om det av någon anledning skulle behövas. Den har goda gångegenskaper i hela fartregistret, ett både rymligt och ombonat inre, en rejäl flybridge för soliga dagar och ett för storleken humant pris. En drömbåt, även för gamla seglare som ledsnat på att kryssa.

Här är trerummaren som planar
Beneteau Swift Trawler har bra gångegenskaper i hela fartregistret, men mysigast och snålast är cirka sju knop. Foto: Jens Augustinsson

Beneteau Swift Trawler 44

Längd över allt: 13,88 meter
Skrovlängd: 12,17 meter
Bredd: 4,25 meter
Djup: 1,05 meter
Vikt: 10,9 ton
Höjd (mast fälld): 3,86 meter
Höjd (med mast): 7,76 meter
Motor: 2 x VP D4-300
Bränsletank: 1 400 liter
Vattentank: 640 liter
CE-märkning: B
Pris från: 4 390 000 kr
Info: www.dreammarine.se

Grand Banks – en ikon och ett gediget hantverk

TV: Här visar Peter Forsberg nya Anytec 1221


Text: Lars Guditz • 2016-09-05
LivetOmbordTestarkiv
Rulla till toppen