1468426.jpg

LivetOmbord

Nordkapp 705 Ranger – sann körglädje

Design och vassa köregenskaper utöver det vanliga. Nordkapp Enduro 705 Ranger är med 250 hästkrafter ett riktigt kraftpaket som förenar fartglädje med smarta sociala lösningar. Läs om vår första intryck av vår redaktionsbåt. En längre utvärdering kommer i Båtnytt inom kort.

Text: Anna Sandgren • 2018-01-04 Uppdaterad 2022-06-08

Trenden att bygga aluminiumbåtar med glasfiberinredning startades av våra finska grannar med Silver Boats i spetsen. ­Yamarin hakade snabbt på med sin Cross-serie och följdes av Busters E-modeller och Finnmasters Husky-serie. 2016 gav sig Nordkapp in i aluhybrid­kampen genom att lansera en egen serie under namnet Ranger. Ett år senare följde de upp framgången med sina sexmetersbåtar genom att sjösätta två nya båtar i serien, Nordkapp Enduro 705 Ranger och Nordkapp Avant 705 Ranger. Båtarna delar skrov och huvuddelen av inredningslösningarna med sportiga och högfartspotenta Nordkapp Enduro 705 i glasfiber. Men med den, kan tyckas lilla, detaljen att skrovvinkeln har blivit ytterligare en grad vassare. Istället för redan skarpa 24 grader på plastversionen, är skrovvinkeln nu hela 25 grader. En följd av att bygga i aluminium, enligt Nordkapp. Risken med skarpa skrov är att båten blir rank och att den dessutom kräver mer av sin förare, men också att den bör utrustas med trimplan för att få ut den optimala körglädjen och komforten. Det gäller framförallt om du kör i mycket vind, eller med sned belastning. Vår testbåt är utrustad med automatiska trimplan.

Nästa sida: Så beter sig 705 Ranger i sjön

Nordkapp 705 Ranger - sann körglädje
En körglad och mångsidig bowrider med bra skydd för förare och passagerare bakom en hög vindruta. U-soffan bäddas snabbt om till soldäck. Sportiga köregenskaper, hög kvalitet och modern design. 

Så beter sig 705 Ranger i sjön

Vi befinner oss hos Marinexpo utanför Enköping, där Enduro 705 Ranger ligger nyplurrad för dagen. En tunn isskorpa täcker fortfarande Mälarens vatten, men sol och vind är på vår sida och efter en snabb genomgång kastar vi loss. Redan vid bryggan ger Enduron ett sportigt och snabbt intryck. Relingar och grabbräcken i mattsvart, samt orange Ranger-detaljer spär på kaxigheten och ger den ett råare uttryck än plastversionerna. Den toppmoderna tvåtaktaren, Evinrude 250 HO med direktinsprutning och 3,4 liters V6-block, mullrar lovande. Ute ur hamnen och med kusten på isfronten klar, skjuter jag fram reglaget. Båten svarar direkt. 

Planingströskeln är snudd på obefintlig, men så är också vår båt utrustad med största motoralternativet. Sugen på fart och vind i håret efter en lång vinter, låter jag ­Evinruden jobba upp sig på max. Vi forsar snart fram i en fart på över 50 knop. Som mest kommer vi upp i 51,9 knop i Mälarens söta vatten. Jag drar ner något på hastigheten, trimmar in och prövar att göra några skarpa girar för att testa greppet. Jag imponeras direkt av hur väl båten svarar, både på manövrar och genom att inte visa någon tendens att vilja sätta sig. 

Nordkapp 705 Ranger - sann körglädje
Förarplatsen bjuder på god ergonomi, en rejäl vindruta som skyddar väl och en fungerande panel utan onödigt tjafs. ​

Hög fart till trots är färden överraskande lugn. När vi saktar ner och låter loggvisaren sjunka för att pendla ­mellan 25 och 35 knop, känns det förrädiskt nog nästan som om vi står stilla. Det här lär också vara den hastighet som de flesta 705 Ranger-ägare kommer att susa fram i. Här ­ligger den optimala marschfarten med en bränsleförbrukning runt 1-1,2 liter per sjömil och en ljudbild från Evinruden som ramar in utan att störa. Motorrekommendationerna ligger mellan 150 och 250 hästkrafter. För dig som gillar fart lär 150 hk bli för klent, aluminiumversionen väger mer än plastditon och skrovet är byggt för fart. Däremot ställer 250 hk en del krav på dig som förare, även om båten visar sig vara ytterst förlåtande och lättkörd. Närmar man sig farter över 50 knop gäller det att vara aktiv, både med blick och ratt. 

Båten i sig är, som brukligt i Nordkapp-sammanhang, välbyggd och tystgående. Inget sitter löst eller skramlar och fartljudet från vattnet är på intet sätt störande. Det som skiljer testbåten, Enduro, från Avant-versionen, är att Enduro är utrustad med en konsol, medan Avanten har en vindruta som täcker en större del av båten och därför ger bättre skydd mot vinddrag för en större del av besättningen. Bakom konsolen sitter jag och min passagerare bekvämt och väl skyddade. Styrningen svarar direkt, reglaget är rätt placerat och stolarna bekväma. Jag har god sikt och störs inte av några kanter eller lister oavsett körposition. 

En skillnad från plastversionerna är också att ­vindrutan positivt nog saknar den gröna toningen. Förarkonsolen är placerad något till styrbord, vilket gör passagen på babordssida tillräckligt bred för att man ska kunna röra sig enkelt ombord. På styrbordssidan finns också en smalare passage, men här lär den stormagade få dra ett djupt andetag för att obehindrat passera. I anslutning till förarplatsen leder en dörr in till ett separat toalettutrymme, som med fördel kan användas till stuv. Vår båt har en porta-potti, men det går också att få båten utrustad med spoltoalett.

Nordkapp 705 Ranger - sann körglädje
Här sitter man gärna och njuter av eventuell värm. Soffan kan enkelt göras om till soldäck.​

Interiört är det delvis färgval och så klart detaljer som skiljer sig från glasfiberversionerna. I aktersoffan sitter tre vuxna bekvämt med rejäla rygg- och nackstöd. Ett bord med fyra infällda mugghållare trollas enkelt fram och förar- samt passagerarstolarna kan snurras runt för att skapa en matplats. I fören finns en rymlig L-soffa, som enkelt – och på sant Thorup-fiffigt manér – lätt görs om till en riktigt rymlig solbädd. Stuvfacken är riktigt stora och försedda med gasdämpning. I det långa facket längs med styrbordssidan sväljs det mesta från soldynor till packning och dynöverdrag. Inbyggda fenderhållare hjälper till att hålla ordning. I aktersoffans båda hörn går dynorna att vika undan för att blotta fack perfekta för att stuva undan förtöjningstamparna. Under ena badplattformen finns ytterligare stuvfack för tampar och ankare. För dig som är ute och åker i ruskväder går det snabbt att trolla fram ett kapell. Det döljer sig under en lucka direkt framför pulpeten. För oss tog det mindre än två minuter att fälla upp och fästa det – helt klart en förbättring i både smidighet och tidsåtgång mot vad många liknande båtar i segmentet erbjuder. 

Nästa sida: Värdig utmanare i aluminiumkampen

Nordkapp 705 Ranger - sann körglädje
Kapellet ligger dolt i ett fack för om pulpeten. Det går snabbt att fälla ut och det går dessutom att montera i olika steg, beroende på hur stor del av båten man vill täcka. ​

Värdig utmanare i aluminiumkampen

Långa, smala skrov och skarpa skrovvinklar gör utgångsmodellerna 605 och 705 i glasfiber helt rätt att bygga vidare på. Med 705 Ranger-modellerna har Espen Thorup hittat rätt. Jag tycker att 705 Ranger-skrovet är hans bästa hittills, framförallt sett till gångegenskaper som lockar fram körglädjen och bjuder på ett ovanligt bra grepp i sjön. Som vanligt i Thorup-sammanhang är det smart och flexibel planering som gäller, med en inredning som enkelt kan anpassas efter dagsform och agenda.

Med de nya modellerna visar Nordkapp att de på allvar vill ta upp kampen i aluhybridsegmentet. Precis som Nordkapps båtar övriga båtar byggs Ranger-serien i en fabrik i Polen, vilken nu jobbar på högvarv. Efterfrågan på Ranger-­modellerna har redan från start varit så hög att fabriken haft svårt att hinna med och  2017 års ­modeller har sålt över förväntan. Lyckas Nordkapp höja produktionstakten och samtidigt behålla kvaliteten, lär vi få se många Ranger-ägare åtminstone på östkusten framöver. 

I kommande nummer kommer du kunna läsa om våra upplevelser av 705 Ranger efter att ha hård- och långtidstestat båten under en hel säsong. 705 Ranger är även en av de båtar som nominerades i klassen Best for fun, när den internationella båtjurryn Best of Boats Award utsågs 2017-års bästa båtar. 

Nordkapp 705 Ranger - sann körglädje
Ett riktigt fartmonster. Evinruden på 250 hästar HO (high output) ger rejält knuff i båten. Som mest kom vi upp i 51,9 knop i Mälarens sötvatten.​ I Östersjön kom vi upp i 54 knop.

FAKTA NORDKAPP ENDURO 705 RANGER

Längd 7,05 meter
Bredd 2,30 meter
Vikt 1 350 kg (1 580 kg med motor)
Rek motor 150-250 hk
Motor testbåten Evinrude E-tec 250HO G2
Maxfart knop 52 (i Mälaren)
Bränsle 200 liter
Antal personer 7
Skrovvinkel 25 grader
Pris 749 200 kronor (testbåten)

Info nordkappboats.no 

 

Läs mer: Tre bra alternativbåtar till Nordkapp Enduro 705 Ranger

Tre bra alternativ till Nordkapp Enduro 705 Ranger

Finmaster 
Husky R7
En körglad och mångsidig bowrider med bra skydd för förare och passagerare bakom en hög vindruta. U-soffan bäddas snabbt om till soldäck. Sportiga köregenskaper, hög kvalitet och modern design.    

Nordkapp 705 Ranger - sann körglädje

Hydrolift
X-22
X-22 är en serieproducerad tuffing med stegat skrov, redo för hög fart, har säkra sjöegenskaper och hög ergonomi. Marknadsförs som en skärgårdsjeep och är den första i X-serien. 

Nordkapp 705 Ranger - sann körglädje

XO
220
Kraftigt aluminiumskrov med djup V-botten och rak stäv. Överbyggnad/innerliner i vit glasfiber (som standard). Gott om sittplatser och stuvutrymmen och gjord för snabba, bekväma färder.

Nordkapp 705 Ranger - sann körglädje

TV: Båtnytt långtidstestar Nordkapp Enduro 705 Ranger – norsk aluminiumbåt med grymt skrov


Text: Anna Sandgren • 2018-01-04
LivetOmbordTestarkivTesterBåttest
Scroll to Top