Sitt bekvämt överallt ombord i en vikbar stol. Foto: Watski
Test: Bekväma vikstolar för sittbrunn och klippa
En vikbar dyna med ryggstöd förhöjer känslan på semestern, men hur mycket tål de egentligen? Praktiskt Båtägande hårdtestar och ger dig svaren.
Vikbara mjuka dynor med ryggstöd är nästan lika genialiskt som det låter. Nu finns det inte längre några ursäkter för att sitta kvar nere i båten av bekvämlighetsskäl. Vi har testat åtta av de vanligaste vikstolarna på marknaden, och i jämförelse med traditionella kapokdynor sitter man som en kung i var och en av vikstolarna. Att kunna luta sig tillbaka mot ett mjukt ryggstöd, sittande på en klippa eller en strand, ger tveklöst semesterupplevelsen en krydda av lyx.
Det finns egentligen bara ett problem med vikstolarna, och det är storleken. Alla stolar har en stålram i konstruktionen och blir därför relativt skrymmande trots att de kan göras platta. Det är alltså inte särskilt lätt att knöla in dem i en garderob eller liknande, vilket är möjligt med exempelvis en mjuk Kapokdyna.
Du gör därför klokt i att inventera stuvfacken innan en uppsättning vikstolar införskaffas. Den som en gång testat en vikstol går nämligen sällan tillbaka till en traditionell dyna. Så har du knökfullt i stuvfacken, undvik att provsitta.
Prenumerera på praktiskt Båtägande här
Även om samtliga testade vikstolar är sköna att sitta i är det några som sticker ut. E-Bridge Deluxe är till exempel den enda stolen med armstöd, vilket är bekvämt med en kopp kaffe i handen. Biltemas stol och Sailcroft Exklusiv är lite hårdare och passar därför även tyngre personer. Alla stolar har ställbar vinkel på ryggstödet, men det är inte alla som kan ställas in så högt att de passar för den som vill sitta rak i ryggen. Biltemastolen och Asaklitt kan vikas dubbelt vid förvaring, vilket ger bättre möjligheter till effektiv stuvning.
Vi har också testat tygets nötningsmotstånd och konstruktionens styrka. Drygt hälften av stolarna har tåligt tyg av kapellvävsliknande material, men Asaklitt har ett tunt polyestertyg som det lätt nöts hål i. Även Biltemas stol har ett mjukare tyg.
Asaklitt har en lockande prislapp, men är också den enda stolen som kollapsar i vårt ganska elaka styrketest. Fyra stolar får bestående men, medan E-Bridge Deluxe, Comfort Seat och Biltemas stol tar sig genom styrketestet opåverkade.
Vid summeringen av testet visar det sig att Comfort Seat blir bäst i test tätt följd av E-Bridge Deluxe. Vi ger också en utmärkelse till Biltemas stol, som får väl godkänt på allt utom tygets nötningsmotstånd och dessutom har en tilltalande prislapp.
Nästa sida: Här är tabellen med alla testresultat
Så gjordes testet
Vi har testat komforten genom att ett antal personer av olika vikt och längd provsuttit stolarna och gett ett omdöme.
Vi har även bedömt hur smidiga vikstolarna är att förvara, eftersom utrymmena på en båt är begränsade.
Tygets nötningstålighet har bedömts genom att en nylonrondell belastad med 500 gram roterat på tyget med 400 rpm under 3, 5 respektive 10 sekunder. I tabellen framgår hur lång tid tyget klarat innan det gått hål. Nötningen har bedömts visuellt.
För att testa styrkan i vikstolarnas konstruktion har vi satt upp stolarna i en rigg och belastat ryggstödet (se bild nedan). Vi har avbrutit testet vid 110 kg dragbelastning, vilket alla stolar utom en klarat utan synbar kollaps. Som jämförelse har vi även belastat en enkel brassestol på samma sätt, och den klarade 50 kg innan konstruktionen vek sig. Det betyder att alla stolar får anses klara normal belastning, men tre stycken är ext-ra starka och särskilt lämpliga för tunga personer.
Vi redogör även för vikt, längd- och breddmått, halkskydd, flytkraft och antal lägen, men dessa egenskaper anses inte så avgörande att de ligger till grund för totalbetyget.
Text: Johannes Nordemar • 2017-04-25
LivetOmbord • Testarkiv • Tester • Båttillbehör • Praktiskt Båtägande • Tillbehörstest